"Hükümet, kriz ile Türk ekonomisi gerçeğini kavrayamadı"

MHP 'Kriz İzleme Komisyonu', hükümetin aldığı tedbirleri ve hazırlıkları eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - MHP 'Küresel Finans Krizi İzleme ve Değerlendirme Komisyonu, "Hükümet şu ana kadar küresel finansal krizin kapsamı ve önemi ile orantılı bir tutum sergileyemediği gibi, krizin ekonomimizin finans, reel kesim ve topluma etkilerini dikkate alan, uyumlu önlemler paketini kamuoyuna sunamamıştır" şeklinde açıklamada bulundu.

Açıklamada, ekonominin, iki yıldır süren durgunluk dönemini yaşarken küresel finans kriziyle karşılaştığına işaret edildi.

Hükümetin, küresel finans krizi ile Türkiye ekonomisinin gerçek durumunu kavrayamadığı savunularak, gerçekçi olmayan değerlendirmelerin devam ettiği, hükümet sorumlularının krizle ilgili söylemlerinin arasındaki ciddi tutarsızlıkların, piyasalarda tereddütlere sebep olduğu ileri sürüldü.

Bankacılık sektörü ele alındı

Bankacılık sektörünün piyasalardaki olumsuz gelişmeler karşısında yalnız bırakıldığı öne sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hükümet, küresel finansal krizin kapsamı ve önemi ile orantılı bir tutum sergileyemediği gibi krizin ekonomimizin finans, reel kesim ve topluma etkilerini dikkate alan, uyumlu önlemler paketini kamuoyuna sunamamıştır.

Hükümetin şu ana kadar krizle ilgili olarak yaptığı, yurt dışında vatandaşlarımızın birikimlerini Türkiye'ye getirmelerini ve yurt içinde sistem dışındaki varlıkların sisteme dahil edilmelerini sağlamak üzere hazırladığı yasa tasarısı ve buna bir önerge ile eklenen mevduat güvencesinin arttırılmasıdır.

2009 bütçesi kriz dikkate alınarak hazırlanmış bir bütçe değildir. Kriz ortamı dikkate alındığında makro büyüklükleri de gerçekçi olmaktan çok uzaktır. Ayrıca, bütçe dikkatli incelendiğinde 29 Mart 2009'da yapılacak seçimlerde, hükümetin seçim ekonomisi uygulama arzusunu da yansıtmaktadır. Böyle bir uygulama krizin maliyetini toplumumuz için çok arttıracaktır.

AB, Türkiye ekonomisini hiç dikkate almamakta, AKP iktidarı da bu konuda herhangi bir talep ve teklifte bulunmamaktadır. AB yetkilileri Türkiye'yi IMF'ye yönlendirmektedirler."

"Yaklaşan seçimler ikdidarı sınırlıyor"

IMF ile ilişkilerde, "İktidarın klasik hale gelen dağınıklığı ve gayri ciddiliği sergilendiği" ileri sürülen açıklamada, "Yaklaşan seçimler iktidarı IMF konusunda sınırlandırmaktadır. İktidarın bu önemli konuda iç politika kaygıları ile değil, ekonominin ihtiyaçlarını dikkate alarak davranması gerekmektedir" denildi.

Açıklama, "Küresel finansal krizin olumsuz etkisi, son altı yıldır uygulanan politikalarla son derece kırılgan hale gelmiş olan ekonomimizde gittikçe artan oranlarda hissedilmektedir. Hükümetin durumun vahametini kavrayamadığı, uyumlu ve bütünlüğü olan bir yaklaşım sergileyemediği, TBMM'nin destek ve katkısının sağlanması konusunda bir arzu sahibi olmadığı da görülmektedir" görüşü savunuldu.