"İhtiyaçlarımızı karşılayacak düzeye gelmeliyiz"

Bakan Yıldız, "Petrol ve doğal gazın hemen hemen yüzde 90'ını dışarıdan temin ediyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, global enerji kaynakları açısından bakıldığında bir ithalat ülkesi olan Türkiye'nin mutlaka kendi kaynaklarından ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir düzeye gelmesi gerektiğini belirterek, "Petrol ve doğal gazın hemen hemen yüzde 90'ını dışarıdan temin ediyoruz. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu, petrol ve doğal gazla alakalı çalışmalarımızdır" dedi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya Milli Petrol Şirketi PETROBRAS ortaklığında, dünyanın en gelişmiş petrol platformlarından biri olan "Leiv Eiriksson"un Karadeniz'de yapacağı ultra derin-deniz sondaj operasyonlarına ilişkin Çırağan Sarayı'nda basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Yıldız, bugün çok farklı bir heyecan yaşandıklarını, "Leiv Eiriksson"ın 2 gün önce İstanbul Boğazı'ndan geçişinin hemen hemen her safhasını izlemeye çalıştıklarını, geçiş sırasında birçok kamu kurum ve kuruluşunun işbirliği içinde olduğunu söyledi.

Yıldız, TPAO ile PETROBRAS'ın işbirliğinin bugünden yarına gerçekleşmediğini ifade ederek, yaklaşık 3,5-4 yıl önce başlayan ve yıllarca devam edecek bir işbirliğinin temelini attıklarını dile getirdi.

Türkiye'de enerji politikalarında ortaya konan stratejinin son derece net olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Global enerji kaynakları açısından baktığımızda bir ithalat ülkesi olan Türkiye'mizin, mutlaka kendi kaynaklarından ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir düzeye gelmesi lazım. Özellikle petrol ve doğal gazın hemen hemen yüzde 90'ını dışarıdan temin ediyoruz. İthalatımızın 5'te birini şu anda enerji kalemleri oluşturuyor. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu, şu anda töreninde bulunduğumuz ve yerli kaynak haline dönüştürmeye çalıştığımız petrol ve doğal gazla alakalı çalışmalarımızdır. Aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı çalışmalarımız da devam etmektedir. AK Parti hükümetlerinin, özellikle son 7 yılda arama faaliyetlerinde hemen hemen 8-10 katına çıkan yatırım miktarlarını, yatırım kalemlerinin arasına almış olması bence son derece manidardır. Bu, konudaki niyetimizin ve gayretimizin nereye gittiğini göstermektedir."