"İki dil ekonomik alanı siyasallaştırır"

ATO Başkanı Aygün, "İki dilde hayat" tartışmalarıyla ilgili olarak, ülkenin ekonomik bütünlüğünde derin yaralar açacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, "İki dilde hayat" tartışmalarıyla ilgili olarak, ana dil dışında bir başka dilin kamusal alana transferinin, ülkenin sadece siyasi değil, ekonomik bütünlüğünde de derin yaralar açacağını belirterek "İki dil, ekonomik ve ticari alanı siyasallaştırır" dedi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bazı dükkan adlarının Kürtçe olarak yazıldığını gözlemlediklerini, bunun "iki dilde ticaret" gibi yeni bir kavramı zorladığına dikkati çekti.

Sinan Aygün, "Mevcut Ticaret Kanunu, ana dil dışında bir dilin şirket adlarına konulmasını yasaklamaktadır. Bu yasak, iki dilde hayat talepleri doğrultusunda ortadan kaldırılır ya da fiili durum yaratarak dükkan adları Kürtçe yazılırsa, ticaretin siyasallaşması gibi bir ayrışma ortaya çıkar. Bu, bölgenin daha da fakirleşmesi anlamına gelir" uyarısında bulundu.

"Ticaret siyasi taban kaldırmaz"

Mevcut Ticaret Kanunu ve buna dayalı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tebliğinde, "Ticaret unvanı Türkçe olarak tespit edilir. Unvanda yer alan muhayyel adlar da Türkçe olmalıdır." İbaresinin bulunduğunu hatırlatan Aygün, şöyle devam etti:

"İki dilde hayatın, iki dilde ticaret gibi bir ayrışmaya yol açması, bölgenin kalkınmasına, insanlarımızın zenginleşmesine olumlu katkı sağlamaz. İki dilde ayrışma, sadece Türk'ün Türkle, Kürt'ün Kürt ile ticaret yapması ya da Türk'ün Türk'ü, Kürt'ün Kürt'ü istihdam etmesi gibi istenmeyen bir durum ortaya çıkarabilir. Ticaret, siyasi veya etnik taban kaldırmaz. Ticarethaneler nötrdür, nötr kalmalıdır. Ekonomik hayatta etnik ya da siyasi bir işaretleme, etnik bir ticari tercih, her iki tarafta da milliyetçilik kavramının sivrilmesine hizmet eder. Ticaret de, siyaset de birbirini aşırı kutuplara iter. Bu da demokratikleşmenin önünde engeldir."

Aygün, anadil dışında başka bir dilin kamusal alana transferinin ülkenin siyasi ve ekonomik bütünlüğünde onarılmaz yaralar açacağını ifade rtti.

Aygün, siyasal alanda ortaya çıkacak bir iki dil tartışmasının ekonomide de iki dil problemine yol açabileceği ve bunun ticarette Türk-Kürt ayrımı ile sonuçlanabileceği tehlikesinden ayrı olarak, bölgenin kalkınması için gerekli olan özel sektör yatırımlarının da durabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir