"İlk defa Türk vatandaşı bir Çeçen öldürüldü"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çeçenistan'ın Rusya'ya karşı bağımsızlık mücadelesinin Türkiye'deki sembol isimlerinden Çeçen iş adamı Medet Ünlü'nün öldürülmesi, Türkiye'deki Kafkas diasporasında büyük üzüntüye neden oldu.

Ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen Çeçenlere yardım çalışmalarıyla tanınan ve Çeçenistan'ın bağımsızlık mücadelesinde uzun yıllar ön saflarda yer alan Çeçen kökenli iş adamı Medet Ünlü, dün akşam Ankara'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Ünlü'nün öldürülmesini AA'ya değerlendiren Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, saldırıyı şiddetle kınadıklarını ve faillerin bir an önce yakalanması gerektiğini söyledi. Ünlü'yle Kafkas derneğinde yıllarca mücadele ettikleri kaydeden Kadıoğlu, "Acımız büyüktür. İnandığı davaya sonuna kadar bağlı, tam bir dava adamıydı. Bunu çekemeyen güçler onu susturdu" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki Çeçen sığınmacılara yönelik yardım çalışmalarıyla bilinen İMKANDER'in Başkanı Murat Özer de saldırıdan dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirterek, şunları söyledi:
"Daha önce de Türkiye'de çok sayıda Çeçen'e yönelik suikast düzenlenmişti. Ancak ilk defa, Türk vatandaşı bir Çeçen, bu tür bir saldırıyla öldürüldü. Durumun bu noktaya gelmiş olmasından endişe duyuyoruz."

Kahramanmaraş'ın Göksün ilçesi Çardak kasabası doğumlu Medet Ünlü, Çeçenistan'ın Rusya'ya karşı yürüttüğü bağımsızlık mücadelesinin Türkiye'deki en önemli temsilcisi olarak gösteriliyordu.
Uzun yıllardır Ankara'da yaşayan Ünlü için bugün ikindi namazından sonra Kocatepe Camisi'nde cenaze namazı kılınacak. Ünlü'nün cenazesi, yarın Kahramanmaraş'ta toprağa verilecek.