"İlkelerimizde sabitiz"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin ekseninin kaydığı yönünde yapılan eleştirilere yanıt verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Eğer dünyanın zemini değişiyorsa, biz de o zeminin üzerinde sabit duramayız ama sabit durduğumuz noktalar ilkelerimizdir" dedi.

Four Seasons Otel'de düzenlenen törende, Woodrow International Center tarafından Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na "Woodrow Wilson Kamu Hizmeti Ödülü", Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'e ise "Woodrow Wilson Kurumsal Yurttaşlık Ödülü" verildi.

Davutoğlu ve Şahenk'e ödüllerini, Woodrow Wilson International Center Başkan Yardımcısı Michael H. Van Dusen takdim etti.

Ödülü aldıktan sonra konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin AfroAvrasya'nın merkezinde bulunduğu için bu görevleri üstlendiğini anlatarak, "Balkanlar'da, Orta Doğu'da, Kafkaslar'da biz olacağız. Orta Asya'da, Akdeniz'de, Karadeniz'de, Hazar'da biz olacağız. Eğer oralarda o problemleri bulundukları yerde çözme gücünü gösteremezsek, Anadolu'da rahat uyuyamayız. Anadolu'da rahat uyumanın şartı Bosna Hersek'te, Saraybosna'da insanların rahat uyumasıdır. Filistin'de, Irak'ta, Orta Doğu'da, Kafkaslar'da insanların rahat uyumasıdır. Bu misyon bizim etrafımızla barış içinde olmamızı gerektiriyor. İşte sayın Obama'nın bugün benimsediği yeni dünya düzeni ile bizim misyonumuz da örtüşüyor" dedi .

Son günlerde gereksiz yere, Türkiye'nin ekseninin kaydığı yönünde eleştiriler yapıldığını hatırlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer dünyanın zemini değişiyorsa biz de o zeminin üzerinde sabit duramayız ama sabit durduğumuz noktalar ilkelerimizdir. Bu ilkeler nedir; barış, istikrar, refah, güvenlik, komşu ülkelerle sıfır sorundan tutunuz da Medeniyetler İttifakı'na kadar uzanır. Kim küresel barışın yanındaysa biz de onun yanındayız. Kim bölgesel barışın yanındaysa biz de ondan yanayız. Kim bölgesel barışı tehdit edecek adımlar atıyorsa, ona da karşı dururuz. İdealizmde dayandığımız yer budur. Son 7 yılda ne Cumhurbaşkanı ne Başbakan irrasyonel bir siyaset dili kullanmamıştır. İdeolojik ya da tek kültürlü bir tavır takındığımızı kimse söyleyemez. Bu anlamda bizim bugün doğuya döndüğümüzü düşünenler, bu hükümet döneminde AB müzakere sürecinin başlatıldığını, en kapsamlı reformların bu dönemde yapıldığını unutmasınlar. Bugün 'Yönümüz acaba nereye gidiyor?' diye düşünenler, NATO'ya en büyük katkıyı Türkiye'nin yaptığını unutmasınlar. Bosna'da, Afganistan'da Türkiye'nin Amerika ile birlikte çaba sarf ettiğini unutmasınlar."

Bu konularda ilginizi çekebilir