"İnişli çıkışlı bir toparlanma bekliyoruz"

ING Grup Başekonomisti Cliffe, toparlanmanın başını gelişmekte olan piyasaların çektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ING Grup Başekonomisti Mark Cliffe, piyasalarda inişli çıkışlı ancak sürdürülen bir toparlanma beklediklerini bildirdi.

Cliffe, ING Bank Özel Bankacılık müşterileri için düzenlenen "Ekonomi Toplantıları" kapsamında geldiği İstanbul'da, piyasalara ilişkin öngörülerini paylaştı.

Global piyasalara ilişkin "iyileşmeye giden yol tümseklerle dolu" değerlendirmesinde bulunan Cliffe, küresel ekonominin mali krizden etkileyici bir şekilde çıktığını, toparlanmanın başını ise gelişmekte olan piyasaların çektiğini, iyileşmenin inişler ve çıkışlarla süreceğini anlattı.

Gelişmiş piyasalardaki büyümenin ise bütçe kesintilerinin tehdidi altında olduğunu anlatan Cliffe, ABD Merkez Bankasının deflasyon endişeleri, Avrupa Merkez Bankasının ise manşet enflasyon konusunda kaygıları bulduğunu söyledi. Cliffe, Avrupa'da ülke borçları krizinin henüz bitmediğini de anımsatarak periferdeki bölgelerle Almanya arasındaki büyüme farkının giderek derinleştiğine işaret etti.

Emtia fiyatlarının tırmanışa geçtiğini, enflasyonun gelişmekte olan piyasalarda daha hızlı yükseldiğini belirten Cliffe, özellikle Ortadoğu'da yaşanan siyasi gelişmelerin ise piyasaları tedirgin ettiğini anlattı.

Cliffe, son bir iki ayda gelişmekte olan piyasalarda satışlar görüldüğünü, gelişmiş menkul kıymetler piyasalarının daha iyi performans gösterdiğini, ABD'de karların toparlandığını, bütçe açığının ise uzun vadeli bir sorun olduğunu, istihdam endişelerinin ise sürdüğünü söyledi. Cliffe, istihdamın tekrar tepe noktalarına 7-8 yılda gelebileceğini bildirdi.

İnişli çıkışlı ancak sürdürülen bir toparlanma beklediklerini, küresel iyileşme yolunda bazı ciddi tümseklerle karşılaşıldığını, finansal piyasaların da daha fazla volatiliteyle karşı karşıya bulunduğunu ve kısa vadede emtia fiyatlarının enflasyonu daha da yukarı itebileceğini belirten Cliffe, bu durumun gelişmekte olan ekonomileri faiz oranlarını yukarıya çekmeye zorlayabileceğini anlattı.

"Türkiye'nin esas rekabet testi Asya ile olacak"

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren ise Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini paylaştı.

GSYH'nin üçüncü çeyrekte kriz öncesi düzeyine geldiğini ve krizin etkisinin bittiğini ifade eden Dağdeviren, konjonktürün gelişmekte olan piyasalar lehine olduğunu söyledi. Dağdeviren, "Türkiye'nin esas rekabet testi Asya ile olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 12-18 ay içinde yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkabileceğini, bununla birlikte fon havuzunun artacağını belirten Dağdeviren, not artışının Türkiye'nin lig atlaması olarak görülebileceğini anlattı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir