"İş kazalarını 'mesleki yeterlilik" azaltabilir"
ANAPER Müdürü Prof. Dr. Günsoy, "Mesleki yeterlilikler sisteminin gelişmesi Türkiye'de iş kazalarını büyük oranda azaltır" dedi
ESKİŞEHİR - Anadolu Üniversitesi Personel Belgelendirme Birimi (ANAPER) Müdürü Prof. Dr. Bülent Günsoy, mesleki yeterlilik sisteminin gelişmesiyle Türkiye'de iş kazalarının büyük oranda azaltılarak, faciaların önlenebileceğini bildirdi.
Günsoy, yaptığı açıklamada, ANAPER'in 2011 yılında, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylanarak, ulusal yeterlilikler çerçevesine yerleştirilmiş mesleklere ait alanlarda, sınav ve belgelendirme hizmetleri yürütmek amacıyla kurulduğunu anlattı.
"Ben şu mesleğe sahibim" diyen kişileri sınav yaparak, başarılı olanlara "mesleki yeterlilik belgesi" verdiklerini anlatan Günsoy, şu anda İş ve Meslek Danışmanları'na teorik ve pratik olmak üzere detaylı sınavlar sonucunda bu belgeyi verdiklerini söyledi.
Bugüne kadar bin 600 kişiye İş ve Meslek Danışmanı belgesini verdiklerini dile getiren Günsoy, şöyle konuştu:
"Bir kişi 'ben bu mesleği yapıyorum diyorsa' ispatlamak zorundadır. Çünkü söz konusu sistemde her mesleğin bir standardı bulunuyor. Karşımızdaki adam 'tamirciyim, duvarcı ustasıyım' diyorsa, 'göster belgeni' diyebilmeliyiz. 'Şoförüm' diyenden ehliyet sormuyor muyuz? İşte ANAPER gibi belgelendirme kuruluşları 'bu kişi gerçekten bu mesleği yapabiliyor mu?' sorusunun cevabını çok ciddi sınavlar yaparak veriyor."
"Bireysel faciaları engeller"
Mesleki yeterliliğe sahip bir kişinin uyguladığı standartların günlük hayatı da etkileyebileceğine değinen Günsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öncelikle yaşadığımız bireysel faciaları engeller. Her evde mutlaka yaşanmış kazalardan bahsediyorum. 'Boyacı' diye çağırdığımız kişi duvarlarımızı mahvedebilir, elektrikçi evdeki hatları yakabilir, su tesisatçısı musluğumuzu bozup, su baskınına sebep olabilir. Kısaca 'Ne iş olsa yaparımcılar' yüzünden başımıza gelmeyen kalmaz. Hem paramız israf olur hem de sinirlerimiz bozulur. Oysa elinde mesleki yeterlilik belgesi olan bir ustadan aynı olumsuzlukları görmeyiz."
Asansör kazası olaylarını da anımsatan Günsoy, şöyle devam etti:
"Belgeli bir asansör montajcısının yaptığı iş, sağlam ve garantili olacaktır, facialar yaşanmayacaktır. Oysa inşaat işçiliği yanında hem elektrikçi hem asansörcü olduğunu iddia eden kişiler yaptıklarıyla çok üzücü kazalara sebebiyet vermektedir. Yine iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, itfaiyeciler, hemşireler, kaynakçılar, gıda sektöründe olan kişiler de aynı şekilde çalışmalıdır. İnsanlar, mesleklerini belgelemelidir. Mesleki yeterlilikler sisteminin gelişmesi, Türkiye'de iş kazalarını büyük oranda azaltır."