"İsrail ile nerede bıraktıysak oradan başlamaya hazırız"

Bakan Davutoğlu, Gazze yardım gemisine düzenlenen saldırıyı değerlendirerek, "Orta Doğu'da biz objektifiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İsrail hükümeti, barış için çalışmaya karar verdiğinde, nerede bıraktıysak oradan başlamaya hazırız. Onlara karşı bir önyargımız yok" dedi.

Davutoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'daki resmi temasları çerçevesinde düşünce kuruluşu Chatham House'da, "Yeni Dünya Düzeninde Transatlantik İlişkilerinin Rolü" konulu bir konuşma yaptı.

Transatlantik ilişkilerin gelişiminden bahsettiği konuşmasında Davutoğlu, bu ilişkilerin yeniden değerlendirilmesinin gerekliliğini ve bu ittifakın artık coğrafi sınırları olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin de yeni küresel düzenin tam ortasında bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, dünyada özellikle krizlerin çözümünde sert güçten ziyade yumuşak gücün gerekli olduğunu belirtti. Davutoğlu bu çerçevede, siyasi ve diplomatik enstrümanların önemine dikkati çekti ve Türkiye'nin de bu doğrultuda hareket ettiğini bildirdi.

Transatlantik stratejinin yeniden tanımının gerekliliğini vurgulayan Davutoğlu, NATO'nun güçlendirilmesine, ancak yumuşak güçlere de ihtiyaç olduğunu, ayrıca serbest pazar ekonomisinin desteklenmesine, ancak bazı yeni araçlara da ihtiyaç olduğunu kaydetti. 

Bu çerçevede Türkiye ile İngiltere arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çeken Davutoğlu, çünkü İngiltere'nin transatlantik ilişkilerinin sembolü olduğunu, Türkiye'nin de değerler ile zorlukların tam ortasında bulunduğunu bildirdi.

"Türkiye'yi kaybediyor muyuz sorusu en rahatsız edici soru"

Çok sayıda kişinin katıldığı Chatham House'daki konferansta Davutoğlu, dinleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.

Davutoğlu bir soru üzerine özellikle Avrupa'dan ve Batı'dan gelen ve İsrail ile ilişkilerin ardından daha çok sorulan "Türkiye'yi kaybediyor muyuz" sorusunun çok rahatsız edici bir soru olduğunu ifade ederek, bunun Türkiye'yi aşağılamak anlamına geldiğini, Türkiye'nin kaybedilecek ya da bulunacak bir obje olmadığını söyledi. Davutoğlu, eğer aynı ittifak ve birlik içinde bulunuluyorsa, bu soruyu kimsenin sormaması gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peki neden Türkiye'ye karşı böyle bir kampanya yürütülüyor? Çünkü bazı kesimler bizim diplomatik çabalarımızdan rahatsız. Sevseler de sevmeseler de bu diplomasiye devam edeceğiz. Çünkü etrafımızda bir kaos olduğunda onlar faturayı ödemiyor, biz ödüyoruz."

Bazı insanların Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) İran'a yaptırımlar konusunda niye "hayır" oyu verdiğini sorduğunu ifade eden Davutoğlu, "Tahran anlaşmasını masada ve İran'ı masanın etrafında tutabilmek için hayır oyu vermemiz gerekiyordu" dedi. Davutoğlu ayrıca, bölgede başka bir savaş istemediklerini ve İran ile ilgili konuların diplomatik yollarla ve diyalogla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

"Türkiye'de antisemitizm yok"

İsrail-Filistin sorununa ilişkin bir soru üzerine de Ahmet Davutoğlu, "Orta Doğu konusunda bir vizyonumuz var" dedi. Davutoğlu, bu vizyonu, yüksek düzeyli siyasi diyaloğun, ortak güvenli bir çevrenin ve yüksek düzey ekonomik bağımsızlığın olduğu, çok kültürlü ve çok dinli bir Orta Doğu olarak tanımladı. Bu vizyondan dolayı Orta Doğu konusunda aktif bir dış politika izlediklerini bildiren Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren filoya saldırısına değindi.

"Bu saldırı uluslararası sularda gerçekleşti, İsrail topraklarında, sularında değil...Objektif olmak her zaman tarafsız olmak anlamına gelmez. Objektif olmalısınız, ancak kayıtsız olmamalısınız. Orta Doğu'da biz objektifiz. İsrail hükümeti barış için çalışmaya karar verdiğinde, nerede bıraktıysak oradan başlamaya hazırız. Onlara karşı bir önyargımız yok. Ama uluslararası sularda ya da bölgemizde her istediklerini yapabilecekleri konusunda ısrarcı olduklarında, bunu yapmalarına müsaade etmeyeceğiz."

Davutoğlu, Türkiye'nin kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit konusunun çözülmesi için yardım ettiğini anımsattı ve bir askerin İsrail için önemli olmasına saygı duyduklarını kaydederek, "Bizim 8 vatandaşımız da Gilad Şalit kadar önemli" dedi.

Türkiye'de antisemitizmin (Yahudi düşmanlığı) artıp artmadığına ilişkin bir soru üzerine de Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

"Türkiye'de antisemitizm yok. Bunun olmasına asla izin vermeyeceğiz. Türk toplumundaki Yahudiler, Müslüman ve Hristiyanlarla eşit. Eğer Türkiye'deki herhangi bir Yahudiye biri saldırırsa, İsrail'in sivillere yönelik saldırısına gösterdiğimiz sert tepkinin aynısını gösteririz."

Bu konularda ilginizi çekebilir