"İsrail'in gemileri durdurmaya hakkı var"

ABD Başkan Yardımcısı Biden, tarihteki hiçbir Amerikan yönetiminin, şimdiki yönetim kadar İsrail'in güvenliği konusunda destek veren bir tavır içinde olmadığını savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye giden gemileri silah kaçakçılığını önlemek için durdurma hakkına destek verirken, ülkesinin oradaki Filistinlilerin içinde bulundukları durumdan endişe duyduğunu da belirtti.

PBS televizyonunda "Charlie Rose Show" adlı programda soruları yanıtlayan Biden, İsrail'in, gemilerdeki malzemeyi arama hakkına sahip olduğunu ifade ederken, "İsrail, gemiye askerleri çıkarmalı mıydı, çıkarmamalı mıydı, bunu tartışabilirsiniz. Ama işin doğrusu, Hamas ile savaş halindeki İsrail'in, silahların kaçırıp kaçırılmadığını bilmeye hakkı var. İsrail'in kendi güvenlik çıkarlarıyla ilgilenmeye kesin bir hakkı bulunuyor" diye konuştu.

Biden, "İsrail, 'Buyurun, işte Akdeniz'desiniz. Birazcık kuzeye kırıp yükünüzü boşaltırsanız, biz bunları Gazze'ye sokacağız' dedi. Bunda ne sorun var? Doğrudan Gazze'ye gitmede ısrar etmenin ne anlamı var? İsrail'in, 'Gemide ne olduğunu bilmiyorum. Bu kişiler (Hamas) benim halkıma 3 bin roket atıyor' demesi meşru" diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında meydana gelenlere dair şeffaf ve tarafsız bir soruşturulma yürütülmesine olan desteğini yineleyen Biden, ülkesinin olaya dair, uluslararası katılımın da olduğu, İsrail tarafından yürütülecek bir soruşturmayı desteklediğini kaydetti.

Bununla birlikte, Amerikan yönetiminin, abluka altındaki Gazze'ye yardımlar konusunda İsrail hükümetini etkilemeye çalıştığını da söyleyen Biden, ülkesinin İsrail'e, inşaat malzemesi ve diğer insani yardımların Gazze'ye girişine izin vermesi için, yapabildiği kadar baskı ve ikna yolunu uyguladığını ifade etti.

Biden, ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerde "çatlaklar" olduğu yönündeki fikirleri de reddederek, "İsrail hükümetinin izlediği taktiksel yollarda ya da bazı bakanlarının, yapıcı olmadığını düşündüğümüz bazı söylemlerinde görüş ayrılıklarımız var mı? Evet, ama bunlar her zaman var" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, tarihteki hiçbir Amerikan yönetiminin, şimdiki yönetim kadar İsrail'in güvenliği konusunda bu derecede olumlu ve destek veren bir tavır içinde olmadığını savundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir