"İşsizlik yüzde 10'lar seviyesinin altına inecek"

Bakan Ergün, "Türkiye ekonomisi, ekonomik krizin etkilerini üzerinden atmaktadır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, gerileme gösteren işsizlik rakamlarını değerlendirirken, "Haziran, Temmuz, Ağustos ayları geldiğinde bunun yüzde 10'lar seviyesine, belki de daha aşağılara inebileceğini de görebileceğiz" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Çağrı Merkezi'nin açılışından önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ergün, dün açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin soru üzerine, global krizin yaşandığı sıralarda yaptığı değerlendirmede, krizin Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki bırakmayacağını, çünkü Türkiye ekonomisinin sağlam temellere dayandığını dile getirdiğini hatırlattı.

Krizin yaşandığı sıralarda Türkiye'de bir miktar üretim, ihracat ve istihdam kaybı yaşandığını ifada eden Ergün, "Ama dikkat ederseniz hem üretim kaybımızı hem ihracat hem de istihdam kaybımızı telafi etmeye başladık" dedi.

2009 yılının ilk aylarına yüzde 17-18'lerde bulunan işsizlik rakamının bugün yeniden yüzde 11'ler seviyesine indiğini belirten Ergün şunları kaydetti:

"İşsizlik yüzde 10'lar seviyesinin altına inecek"

"Bu Mayıs ayı itibariyle böyledir. Haziran, Temmuz, Ağustos ayları geldiğinde bunun yüzde 10'lar seviyesine, belki de daha aşağılara inebileceğini de görebileceğiz. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi, ekonomik krizin etkilerini üzerinden atmaktadır. Üretim kayıpları büyük çapta telafi edilmiştir. İhracat kayıpları telafi edilmeye devam etmektedir ve istihdamdaki kayıplarımız da telafi ediliyor. Bu süreç bu şekilde devam edecektir."

İşsizlik rakamlarına ilişkin bir başka soru üzerine de Ergün, geçen yıldan bu yıla kadar geçen sürede 1 milyon 600 bin istihdam sağlanmış olmasının istihdamla ilgili kayıpların büyük bir bölümünün telafi edilmesi anlamına geldiğini kaydetti. "Bu istihdam rakamı neye işaret ediyor" diye soran Bakan Ergün, yanıtını da "İş gücüne katılım oranı kadar bir istihdam rakamını eritebildiğimiz gibi, stok işsizlikten de bir rakamı eritebildiğimizi bize bu bir yıllık dönem içerisinde göstermektedir" diyerek verdi. Bunun da aslında Türkiye ekonomisinin performansına işaret ettiğini anlatan Ergün, Türkiye ekonomisinin performansının işsizlik rakamlarını aşağılara çekebilecek bir noktada olduğunu söyledi. Ergün, "Bu performansı siyasi istikrarla, güven ortamında ihracat artışlarıyla pekiştirdiğimizde işsizlik rakamlarını daha da aşağıya çekebileceğiz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir