"İstenilen pek çok unsur sonuç bildirgesine girdi"

Babacan, Akdeniz İçin Birlik zirvesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KUALA LUMPUR - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, gelecek hafta yapılacak Akdeniz İçin Birlik zirvesiyle ilgili, "Türkiye'nin istediği pek çok unsur sonuç bildirgesine girdi" ifadesini kullnadı.

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Zirvesine katılmak için Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan Babacan, Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Babacan, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayacağını ve bu görüşmede büyük olasılıkla Akdeniz için Birlik konusunun görüşüleceğini söyleyerek, "Görüşmeden sonra tabloyu biraz daha netleştireceğimizi düşünüyorum" dedi.

Akdeniz için Birlik'in gelecek haftaki zirvesine Türkiye'nin katılıp katılmayacağının sorulması üzerine Babacan, konuyla ilgili çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Geçen hafta içerisinde arkadaşlarımız Akdeniz için Birlik zirvesinin sonuç bildirgesine ilişkin çalışmalara katıldılar. Sonuç bildirgesinde önemli değişiklikler yapıldı. Türkiye'nin istediği pek çok unsur sonuç bildirgesine girdi. Ancak ayın 12'sinde, zirveden bir gün önce teknik heyetimiz Paris'e gidecek ve sonuç bildirgesiyle ilgili son oturuma katılacak. Birkaç unsur daha var, o konuda yine görüşmeler devam edecek, ama başlangıçtaki nokta ile bugünkü nokta arasında baya önemli değişiklikler oldu doğrusu."

Babacan ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aramak istediğini bildirdiğini, bugün Erdoğan'la görüşeceğini, görüşmenin konusunun büyük olasılıkla Akdeniz için Birlik olacağını kaydetti.

"Fransa'daki gelişmeleri takip ediyoruz"

Fransa'da Meclis ile Senato arasında yoğun tartışmalara yol açan ve Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliğinin Fransa meclis genel kurulunda bugün bir kez daha ele alınacağının hatırlatılması üzerine, Babacan şunları söyledi:

"Fransa anayasasında Meclis bir değişiklik yapmıştı ve yeni üyeler için referandum zorunluluğunu pek çok ülke için kaldırıp, AB nüfusunun yüzde 5'inden daha fazla nüfusa sahip olan yeni ülkeler için mecburiyet koymuştu. Tabii şu anda gündemde bu tanıma uyan bir tek Türkiye var. Ancak Senato'da 297'ye karşı 7 oyla bu değişiklik reddedildi, yani Senato Meclis'in aldığı bu kararı bozdu. Bugün Meclis'te tekrar görüşülecek. Burada olsak da gelişmeleri takip ediyoruz. Paris'teki arkadaşlarımız da Meclis ve Senato'yu dakika dakika takip ediyorlar."

Meclis'te yapılacak oylamanın son oylama olmadığına dikkat çeken Babacan, en sonunda Meclis ve Senato'nun ortak oylama yapacağını ve nihai durumun ancak ondan sonra ortaya çıkacağını bildirdi. Bakan Babacan bugünkü oylamanın Fransa Meclisi'ndeki ikinci oylama olduğunu vurgulayarak, "Tabii Senato'da yoğun bir çoğunlukla bu değişiklik reddedildikten sonra Meclis bunu nasıl ele alır onu hep beraber göreceğiz doğrusu" diye konuştu.

D-8 zirvesi

D-8 zirve toplantısını da değerlendiren Babacan, zirvede önceki gün yapılan Bakanlar Konseyi toplantısındaki çalışmaların özetinin sunulduğunu ve kararların bağlandığını belirtti. Babacan, D-8 üyesi ülkelerin iş adamlarına vize kolaylığı sağlayacak anlaşmanın tüm ülkeler tarafından imzalandığını, artık onay sürecine girildiğini de kaydetti.

Tercihli Ticaret Anlaşması'yla ilgili uzlaşmanın sağlandığını kaydeden Babacan, 6 ülkenin bu anlaşmayı imzaladığını, Mısır ve Bangladeş'in ise bazı oranlarla ilgili çekimser kaldığını bildirerek, "Böylece hem iş adamlarımızın ülkeler arasında rahat dolaşımı için hem de ürünlerin ülkeler arasında rahat dolaşımı için önemli bir yasal altyapıyı kurmuş oluyoruz" dedi.

Babacan, anlaşma çerçevesinde Mısır ve Bangladeş'in bazı oranlarla ilgili çekimser kalmasıyla ilgili, "Her ülkenin kendi ekonomik yapısı farklı. Biz 6 ülke arasında bir ortak zemin bulduk. Ama zaman içerisinde Mısır ve Bangladeş de kendi ekonomik yapıları elverdikçe bu anlaşmaya katılacaktır. Yoksa anlaşmanın özüyle ilgili bir itirazları yok. Birkaç konuda, ekonomilerinin hazır olmadığını yinelediler, herkes de anlayışla karşıladı" diye konuştu.

Babacan, D-8 Sekreteryasının daimi olarak Türkiye'de olmasına ilişkin kararın da zirvede de pekiştirildiğini, böylece D-8'in ev sahipliğini kalıcı olarak Türkiye'nin yapacağını bildirdi.

D-8'in 2008-2018 yol haritasının da zirvede ele alındığını söyleyen Babacan, bu yol haritasında turizm, ticaret, yatırım, ulaştırma, enerji gibi belirli konularda 10 yıllık hedeflerin belirlendiğini ve 8 ülke arasındaki işbirliği açısından bu konularda 10 yılda nereye varılması gerektiğinin somut olarak ortaya konulduğunu kaydetti.

Zirve çerçevesinde bazı ikili görüşmeler yaptığını, çalışma yemeklerinde liderle sohbet etme imkanı bulduğunu da söyleyen Ali Babacan, nüfusça büyük ve hızlı gelişen ülkelerin birbirleriyle istişareler yapmasının ve işbirliği alanları geliştirmesinin hem Türkiye için hem de D-8 üyesi diğer ülkeler için çok önemli olduğunu belirtti.