"İttifak önerisinin içi boş"

MHP'li Vural, Erdoğan'ın Kafkasya İttifakı önerisini eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kafkasya İttifakı" önerisini, "içi boş" bir öneri olarak nitelendirdi. Vural, "Bu ittifak ABD, AB, Rusya'yı içine alıyor. Bu nasıl bir ittifak?" diye sordu.

Vural, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Güney Osetya'da meydana gelen çatışmaları değerlendirdi. "Başbakan'ın ortaya attığı Kafkasya İttifakı (önerisi), içi boş, değerlendirme yapılmamış bir öneri. Bu ittifak, ABD, AB, Rusya'yı da içine alıyor. Bu nasıl bir ittifak" diyen Vural, benzer bir önerinin daha önce eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaptığını söyledi.

ABD'nin Kafkasya bölgesinde yer almayan bir ülke olmasına rağmen bu ittifak içinde telaffuz edilmesini eleştiren Vural, bölgesel inisiyatiflerin oluşmasında Türkiye'nin, bölge dışındaki unsurları da dahil etmek suretiyle kendi stratejik önemini ve ilişki ağını ortadan kaldırdığını savundu.

Böyle bir olayın daha kapsamlı düşünülmesi gerektiğini ifade eden Vural, şöyle konuştu:

"Gürcistan, Doğu-Batı enerji koridoru açısından son derece önemli bir ülke. Nabuko projesini akamete uğratmak isteyen bir uluslararası oyunu da dikkate alarak gelişmeleri takip etmek lazım. Hazar Bölgesi enerji kaynaklarının Doğu-Batı güzergahı yerine, başka güzergahlara kaydırılmasına yönelik bir oyun da olabilir. Kafkasya'da barış, istikrar önemli. Buradaki istikrarsızlık ve sıcak gelişmeler, Türkiye'yi de yakından ilgilendirir. Hükümetin Kafkasya politikası yok. Kafkasya ile ilgili politika geliştirdiğini ifade etmemiz mümkün gözükmüyor. Kafkasya'da barış ve istikrarı bozan adımları kimler attı, kimler attırdı? Bununla ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmaya ihtiyaç var. Bu bölge yeniden soğuk savaşın oyun alanı haline mi dönüştürülmek isteniyor? Bunları iyi takip etmek lazım."