"Kaçak yapı kavramını ortadan kardıracağız"

Bakan Demir, İmar Kanununu yeniden çalıştıklarını belirterek, tasarının bundan sonra düzenleme gerektirmeyecek alanları kapsadığını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yeni bir düzenlemeyle "kaçak yapı" kavramını ortadan kardıracaklarını söyledi.

"İmar Kanunu ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşülüyor.

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, tasarı ile ilgili "yamalı bohça" eleştirisinde bulunarak, İmar Kanununda kapsamlı değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.

Söz alan Demir, "İmar Kanununu yeniden çalıştıklarını" belirterek, tasarının bundan sonra düzenleme gerektirmeyecek alanları kapsadığını ifade etti. Demir, şöyle devam etti:

"Fakat İmar Kanunundan önce Bakanlık Teşkilat Kanununu önce düzenlememiz gerekiyor. Bu çalışmayı da tamamladık. Taslak metnimiz hazır. Önümüzdeki hafta Başbakanlık Kanun ve Kararlara taslağı götüreceğiz ve birlikte çalışacağız. Çünkü, diğer bakanlıkları da ilgilendiren ciddi düzenlemeler getiriyor. Mesela, tüm üst plan yetkilerini tek merkezde, yani tekrar Bayındırlık Bakanlığında, ki bakanlığın ismi de değişecek, toplayan bir sistem getiriyoruz. Bunu yaparken de yerel yetkileri daraltmıyoruz. Teşkilat Kanununda bu düzenlemeyi yapmadan İmar Kanununda yapacağınız düzenleme uygulamada ciddi sıkıntılar doğurur."

Demir, yerel yönetimler, planlama, yapı ruhsatlandırma, alt yapı ve üst yapı konularında yerel yönetimlerin sorumluluklarının belirlenmesi ve müeyyidelerinin ortaya konulması gerektiğini belirterek, bu yapılmadan çarpık kentleşme, sağlıksız yapılaşma, yetkilerin suistimali gibi konuların önüne geçilemeyeceğini vurguladı.

Mustafa Demir, şunları kaydetti:

"Mesala bizim mevzuatımızda kaçak yapı kavramını teşvik eden hiçbir düzenleme yoktur. Tam tersi bunu yasaklayan bir düzenleme vardır. Fakat biz kaçak yapı konusunda geçmişte başarılı olamadık. Neden olamadık? Kaçak yapı yapılan alanlarda ilgililerin, yetkililerin ve sorumluların sorumlulukları tarif edilip, müeyyideler ortaya konup, uygulanması sağlanmadığı sürece ne kadar düzenleme yaparsanız yapın iş askıda kalıyor. Bir belediye sınırları içerisinde kaçak yapı yapıldığında yıkılması için ciddi bir müeyyide getirmezseniz uygulattıramazsınız. Belediye kaçak yapı tespit ettiği zaman yıkım kararı alıyor, ceza kesiyor, ondan sonra (yıkacağım) gibi taahhütte bulunuyor ama oraya hizmeti de götürüyor. Bizim artık bu esnekliği ortadan kaldırmamız lazım. Biz de artık gelişmiş bir ülke konumuna geldik. Dünyanın birçok yerinde kaçak yapı kavramını anlayamıyorlar. Anlatıyoruz yine anlayamıyorlar. Çünkü kaçak yapı diye bir kavram bir çok ülkede yok. Kaçak yapının yapılabilirliği asla söz konusu değil. Olduğunda ona izin veren yetkilinin görevde kalması da mümkün değil. Kaçak yapı ile ilgili Teşkilat Kanunundan sonra yeni bir düzenleme getireceğiz. Kaçak yapı kavramını hem kırsalda hem de kentlerde tamamen ortadan kaldırmayı sağlayacak bir düzenleme olacak."