"Kalıcı barışı gerçekleştirelim"

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, Hükümetin barış konusunda samimiyetsiz ve ciddiyetsiz bir yaklaşım içinde olduğunu iddia etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, sınır ötesi tezkeresinin uzatılmasının imzaya açılmasıyla ilgili olarak, en azından bir ateşkes ortamı sağlandığını, bu aşamaya kolay gelinmediğini belirterek, " Bunu hep birlikte değerlendirelim, kalıcı barışı gerçekleştirelim. BDP'nin de ortaya koyduğu bir hassasiyettir hep birlikte kardeşçe yaşamak. Özgürlükleri artırarak bunu sağlayabiliriz, yoksa sınır ötesi tezkerelerle, operasyonlarla bunu yapamayız" dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, BDP'yi ziyaret ederek partinin eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile bir süre basına kapalı görüştü.

Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP Eşbaşkanı Demirtaş, bir gazetecinin "Sınır ötesi tezkeresinin uzatılmasının gündeme gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "Sınır ötesi ihtiyacı, operasyon ihtiyacı var mı? Şu anda bir durup bakalım. PKK ateşkes ilan etmiş, eylem yapmayacağını, 1 ay sonra da bunu süresiz uzatabileceğini belirtmiş. Bu ne demektir? Eylem kararı artık almayacağım, Türkiye'nin sınırları içinde ve dışında artık Türkiye'ye yönelik eylem yapmayacağım demektir" diye konuştu.

Böyle bir ortamda Hükümetin atması gereken adımın "Hayır eylem yapmasan da ben sınır ötesi operasyon yapacağım dayatması" olmaması gerektiğini ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti:

"Bu, Hükümetin Türkiye'de acil ihtiyaç olan barış konusunda son derece samimiyetsiz, ciddiyetsiz bir yaklaşım içinde olduğunu gösteriyor. Bu ateşkes meselesi kolay sağlanan bir gelişme değil. Bunu herhalde geçmiş dönemden beri bu siyaseti takip eden herkes yakından biliyordur. Dolayısıyla Hükümet bu tür fırsatları heba etmek yerine, artık bu çatışmalar, savaş bitsin diyen bütün Türkiye'nin sesini duymalıdır. Sınır ötesi operasyon, tezkere bunları bir kenara bırakıp ne yapacak Anayasa'da, ne yapacak yasalarda, Kürt sorununu hangi pratik adımlarla çözecek bunu ortaya koyması lazım. Hükümet şu anda son derece kaygı verici bir tutum içerisinde.

En azından bir ateşkes ortamı sağlandı, bu aşamaya kolay gelinmedi. Bunu hep birlikte değerlendirelim, kalıcı barışı gerçekleştirelim. BDP'nin de ortaya koyduğu bir hassasiyettir hep birlikte kardeşçe yaşamak. Özgürlükleri artırarak ancak bunu sağlayabiliriz, yoksa sınır ötesi tezkerelerle, operasyonlarla bunu yapamayız."

Bu konularda ilginizi çekebilir