"Kapatma kararı bu yüzyıla ait değil"

Wulff, "Twitter kapatma kararı, bu yüzyıla ait bir karar değil, uygun değildir. Bu bağlamda Türkiye'nin, gelişmesi için dostlarıyla bağlantılı ve bir diyalog içinde olması gerekir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa Valiliğinin, Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlediği "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nin, "Türkiye Senaryoları: Vizyonerlerin Ajandası" başlıklı oturumunda konuşan Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Almanya'da 4 milyon Türk'ün yaşadığını, 5 milyon kişinin ise bu ülkeden Türkiye'ye döndüğünü söyledi. 

Türkiye için çok olumlu bir vizyona sahip olduğunu belirten Wulff, "Bu vizyonu gerçekleştirebilmek için çok şey yapılmalı, çok şeye karar verilmeli ki bu vizyon gerçekleşsin. Vizyonlar, hayal yaratıyor. Hayal kalırsa ne yazık ki olumsuz olur, gerçekleşirse güzel olur" değerlendirmesinde bulundu. 

Wulff, Türkiye'nin Avrupa Birliğine (AB) tam üyelik müzakere sürecine değinerek, şöyle devam etti: 

"Türkiye, 2023'te AB üyelik görüşmelerini tamamen bitirmiş, bütün gerekenleri yapmış ve Avrupa standardında bir ülke olacaktır. Avrupa halkları, 28 üye ülkenin hepsi, Türkiye'nin AB'ye katılmasını istiyor. O zaman Türkiye, kararını verecektir ve umuyorum ki AB'ye girmeye karar verecektir. Bu vesileyle de zaten iyi olan üye ülkelerle ilişkilerini daha da iyileştirecektir. Kırım, Ukrayna, Rusya, Suriye, komşularla olan sıkıntıları düşününce bu daha da önemli. Türkiye, Batı ve Doğunun kesişme noktasında ve Türk Hava Yolları (THY), çalışmalarıyla bunu gayet güzel ortaya koyuyor. Türkiye'nin, çoğu Müslüman, güçlü bir demokrasisi var, bankalara, Türk parasına, hukuk devletine olan güven var. Cazipsiniz. İnsanlar artık Türkiye'ye geri dönüyor hatta Türkiye'den hiçbir yere göç etmek istemiyor, Türkiye'ye gelmek istiyorlar ki buradaki ekonomik büyümeye dahil olabilmek için. Türkiye, bir örnek." 

"Twitter'ı kapatmak bu çağa uygun değil"

Genç bir nüfusa sahip Türkiye'de, gelişmenin sadece büyükşehirlerde değil, kırsal kesimde de olması gerektiğini dile getiren Wulff, bunun yapılabilmesi için öncelikle eğitimden başlanmak zorunda olduğunu vurguladı. 

Sürdürülebilir bir gelişme, ekonomi için çoğulculuk imkanı, rekabet, siyasi yapının gelişmesinin, karşılıklı değil, birlikte hareket etmeyi gerekli kıldığını aktaran Wulff, "Diplomasiyle iş birliğine giderek devam etmek gerekir. Rakipler uyumuyor. Lütfen Türkiye dostlarını hayal kırıklığına uğratmayın. Biz size güveniyoruz ve sizinle olmak istiyoruz" ifadesini kullandı. 

Türkiye'de alınan her kararın, söylenen her şeyin, Türk dostlarına dönüp dolaşıp varacağına işaret eden Wulff, şunları kaydetti: 

"Twitter kapatma kararı, bu yüzyıla ait bir karar değil, uygun değildir. Bu bağlamda Türkiye'nin, gelişmesi için dostlarıyla bağlantılı ve bir diyalog içinde olması gerekir. 'Türkiye'den dünya ne öğrenebilir' diye düşünüyorum. Çalışkanlık, aile, misafirperverlik, bütün bunları duyduk ve bunlar çok önemli. Türkiye, bütün bu olgular, özellikleri sayesinde dünyada yerini alacaktır ve koruyacaktır. 'Türkiye, Almanya'dan ne öğrenebilir' derseniz, eğitim politikalarında sadece akademik eğitime odaklanmamak gerekir. Herkesin üniversiteye gitmesi gerekmiyor. Ara personel, teknik personel de yetişmesi gerekir. Almanya'da ikili eğitim sistemi, yani 4 gün okula, bir gün fabrikaya giderek bir teknik personel eğitimi veriliyor. Almanya'nın sanayileşmesi, böyle oldu. 2008'de emlak, internet sorunları oldu. Biz Almanya'da gemi, uçak, araba yapıyoruz. Tutulabilir şeyler inşa edebiliyoruz ve bunlar bulut gibi patlayabilen şeyler değil. Borsa, internet, emlak sektörünün değer kaybetmesi farklı, elle tutulamayan şeyler. Onun için Türkiye'nin, sanayisine odaklanması gerekir. Dünyanın her yerinden talep edilen ürünler yapmak lazım. Türkiye'de üretilen iyi malları herkes kutlasın." 

" Alman mühendisliği ile Anadolu çalışkanlığı birleşsin" 

Christian Wulff, Türkiye'de, Alman mühendisliği sayesinde yapılan, Anadolu çalışkanlığıyla birleşen araçlar üretilmesini önerdi. 

Almanya'nın her zaman Türk işçilerine müteşekkir olduğunu anlatan Wulff, Mesut Özil sayesinde futbol takımlarının çok güçlü olduğunu, "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nin de Davos'tan geri kalır yanı olmadığını söyledi. 

Türkiye'nin, Avrupa ile hukuk devleti tartışmalarına katılmasını tavsiye eden Wulff, hukuk devleti olmanın sermayeyi ülkeye çekeceğini, Türkiye ile Almanya'nın birbirinden çok şey öğrendiğini ve öğrenmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.