"Kavganın olduğu yerde ticaret ve üretim olmaz"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bizim işimiz siyaset değil, kavga değil. İş alemi olarak biz kavganın yanında olamayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MERSİN - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Kavganın olduğu yerde ticaret ve üretim olmaz, ticaretin olmadığı yerde zenginlik olmaz" dedi.
Hisarcıklıoğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki (MTSO) "Mersin İli Genişletilmiş Oda Borsa Ortak Toplantısı"na katılarak oda ve borsa başkanlarının sorun ve taleplerini dinledi.
Konuşmaların ardından söz alan Hisarcıklıoğlu, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ali Doğan'ın "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işçi alımları ile ilgili sorusuna neden cevap vermediğini" sorması üzerine, "Bizim işimiz siyaset değil, kavga değil. İş alemi olarak biz kavganın yanında olamayız. Kim kimle kavga ederse etsin olamayız. Huzur olmazsa ticaret olmaz. Bu ülkeyi zenginliğe ulaştırmak istiyorsak, ticareti teşvik etmeliyiz. Bunu teşvik edecek birinci husus huzur ortamıdır" dedi. 
Kavganın olduğu yerde ticaret ve üretimin olmayacağını, ticaretin olmadığı yerde de zenginliğin olamayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Birbirimize 'öteki' diye bakmaya başladığımız anda, 'bu sağcı mıydı solcu muydu, Türk müydü Kürt müydü, Alevi miydi Sünni miydi, bu irticacı mıydı Atatürkçü müydü' diye birbirimize baktığımız zaman rahmet ve bereket kaybolur. Millet olarak en büyük özelliğimiz kardeşliktir. Nasıl geçmişte düvele meydan okumuşsak, gelecekte de birlikte ekonomik gücümüzle meydan okuyacağız. Bunu yapabilmek istiyorsak, birbirimizin hatasını noksanını aramalıyız. Nasıl bakarsan öyle görürsün. Onun için birbirimizi seveceğiz. Biz hiçbir zaman kavganın yanında olamayız. Ben kavga ettirmem, edilmemesi için sonuna kadar çaba sarf ederim. Ama buradan, hakkımızı da yediririm anlamı çıkmasın."
Referandum ve ekonomi
Hisarcıklıoğlu, bir gazetecinin, Anayasa Değişiklik Paketi'nin referanduma sunulmasıyla ilgili sorusu üzerine, "Referandum çalışmaları devam ederken, ekonomik meseleleri de gündemden düşürmememiz lazım. Bu sadece siyasetin vazifesi değil, aynı zamanda iş adamlarının, bürokrasinin hepimizin vazifesi. Referandum süreci devam ederken öteki taraftan da ekonomiye odaklanmaktan vazgeçmememiz lazım" şeklinde cevap verdi.
Akkuyu'ya nükleer santral yapılması
Hisarcıklıoğlu, MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi'nin "Nükleer santral yapılmalı, ama yeri her açıdan zengin yapıya sahip Akkuyu olmamalı" görüşüyle ilgili, "İşin teknik tarafını incelemedim. Ama bir şey var ki, buradan nükleer santrale karşıyız anlamı çıkmaması lazım. Çünkü geleceğimiz, çocuklarımızın geleceği açısından enerjinin çeşitlenmesine ihtiyaç vardır" diye konuştu.
Türkiye'nin nükleerden yenilenebilir enerjiye kadar her türlü enerjiyi kullanması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Ülkenin ve çocuklarımızın güvenliği açısından nükleer santrale bizim de sahip olmamız lazım. O teknolojiyi bizim yakalıyor olmamız gerek. Eğer gelecekte Türkiye küresel bir güç olacak diyorsak, dünyada sözü geçen bir ülke olmasını istiyorsak, o teknolojiyi bizim yakalıyor olmamız lazım. Bazıları kendileri yaparlar başkalarına da yaptırmamak için bazı sivil toplum kuruluşları kurarlar ki, bunların hepsi insani amaçlıdır. Oralarla maniple ederler. Büyük devletlerin yaptığı budur. Tüccar dediğin, sanayici dediğin perdenin önünde oynanan oyunu değil, esas perdenin arkasında ne olduğunu görmelidir. Uyanık olmak zorundayız. Biz bir imparatorluğun mirasçılarıyız, hedefimiz yine dünyanın en güçlü ekonomisi haline gelmek."
Bu konularda ilginizi çekebilir