"Kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüme döndü"
Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk, uzun dönemli bakıldığında konut açığının söz konusu olduğunu söyledi.
Leyla İlhan
İSTANBUL - Kentsel dönüşüm gerçekleşebilmesi için sürdürülebilir büyük ölçekli planlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk, Türkiye'de kentsel dönüşümün kentsel yenileme şeklinde gittiğini belirtti.
Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk, basın mensuplarıyla bir araya geldiği sohbet toplantısında, kentsel dönüşümde daire sahiplerinin bire iki nasıl alabilirim gözüyle baktığını belirterek şunları söyledi: "Oysa dönüşüm, yeşil alanından yolların artırılmasına, enerji tasarrufundan sosyal yaşam biçimine kadar birçok halkayı içeriyor. Bu nedenle rantsal bir dönüşüme dönmüş durumda. 250, 300 daire için uğraşıyorsunuz. Çok farklı niyette ve düşüncede insanlar ortaya çıkıyor. Çok uğraşıyorsunuz ama süreç işlemiyor."
Bu halkaların birinin eksik olması halinde kentsel dönüşümün tamamlanamayacağını vurgulayan Coşkuntürk, devletin kanunlarla ortak konsensüs oluşturması gerektiğini ve işi yüklenici firmaya devretmesinin doğru olacağını ifade etti. Yurtdışında ise dönüşümün daha çok yıllar önce sanayi bölgelerinde yapıldığını kaydeden Çoşkuntürk, "Yolu, yeşili yeterli olmayan sanayinin yer aldığı 1800'lü yıllarda çevre riski oluşturan doğadan kopmuş yeri dönüştürüyorlar. Bu kentsel dönüşüm de herkesin ortak aklıyla oluşuyor" diye konuştu.
Konutta balon yok dönemsel şişkinlik var
İnşaat sektöründeki balon söylentilerine değinen Coşkuntürk, "Sadece İstanbul'a bakıldığında konutların yüzde 60-70'inin yenilenmesi gerekiyor. Ayrıca giderek hane başına düşen nüfusta azalma yaşanıyor. Bireysel yaşama ilgi artarken ve yaşam stilleri değişirken konutun gidecek daha çok yolu var. Sadece dönemsel olarak konut arzında bir artış olabilir. Ancak uzun dönemli bakıldığında konut açığı sözkonusu" dedi. Coşkuntürk, Türkiye'deki konut açığının miktarının tespit edilmesi için çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Ataşehir Bulvar 216 2-3 ay içinde satışa çıkıyor
Bayrampaşa'da hayata geçirdikleri Hayat Tepe projesinde 12 kata geldiklerini anlatan Coşkuntürk, projede 160 dairenin satışının gerçekleştiğini söyledi. 546 dairenin bulunduğu Hayat Tepe'yi üçgen mimarisinden dolayı 'Mutluluk mimarisi' olarak tanımlayan Coşkuntürk, projelerini insan mutluluğu üzerine oluşturduklarını kaydetti.
Hayat Tepe'nin ardından gündemlerinde bulunan ve daha önce açıkladıkları Ataşehir'deki Bulvar 216 projelerinin inşaa hazırlıklarına da başladıklarını aktaran Coşkuntürk, halka açık bir şirket olarak ne vaad etmişlerse hepsini bir bir hayata geçirdiklerinin altını çizdi.
Bulvar 216 projesini ofis ve perakende alanı olarak planladıklarını anlatan Coşkuntürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "70 milyon dolara mal etmeyi öngördüğümüz Bulvar 216'da 120 metrekareden 2 bin 300 metrekareye kadar ofisler bulunacak." Ataşehir Bulvar 216 projesini ise 2-3 ay içine satışa çıkaracaklarını kaydeden Çoşkuntürk, "Perakende alanları için hem kiralama, hem de satış teklifleri alıyoruz ve bunları detaylı değerlendiriyoruz. Proje tümüyle satılsa bile bina yönetimini ise 34 Portall ve İşistanbul iş merkezlerimizdeki deneyimlerimizle biz yürüteceğiz" diye konuştu.
Şehir merkezi mutlu ediyor
Özak GYO olarak özellikle şehrin merkezinde proje geliştirmek istediklerini belirten Sadun Coşkuntürk, "İnsanların şehrin merkezinde ihtiyacı giderildiği zaman mutlu oluyor. Sosyalleşme ihtiyacı artıyor, okul hastane sinema tiyatro gibi sosyalleşme alanlarına en yakın yerde bulabildiğiniz zaman bu sıkıntılardan sıyrılıyorsunuz. Ancak sosyalleşmek için günde dört beş saat zaman harcayan insanlar mutsuz oluyor" dedi. Özak GYO olarak Balmumcu'da eski Full'ün olduğu 8 bin 500 metrekare araziyi satın aldıklarını belirterek, "Burada konut- rezidans ve otelden oluşan bir proje yapacağız. Gelece yıl mart ayında başlamayı planlıyoruz" açıklamasını yaptı.