"Kimse yargılanmazsa sorumlusu Başbakan"

CHP Grup Başkanvekili Anadol, 12 Eylül Hükümetinde yer alan bakanların en azandan manevi olarak mahkum edilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, "12 Eylül Hükümetinde yer alan bakanların hiç olmazsa manevi olarak mahkum edilmesi gerekmiyor mu?" diye sorarak, kimse yargılanmazsa bunun sorumlusunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti milletvekilleri olacağını iddia etti.

Mecliste gazetecilerle sohbet eden Anadol, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, daha önce "Bu partiyle terörü kınamadığı sürece konuşmam" dediğini, ancak açılım politikalarını ortaya koyarken gitmek zorunda kaldığını söyledi.

Referandum sürecinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşüldüğü iddialarının gündeme geldiğine işaret eden Anadol, Erdoğan'ın bunu yalanladığını hatırlattı. Anadol, "Kendisinin veya Cemil Çiçek'in, başka bakanın görüştüğü iddia edilmemişti. Devlet memurları görüşür... Başbakan'dan habersiz böyle bir görüşme beklenir mi? Referandum bitti, küfrederek bu iddia sahiplerine saldıran Erdoğan'ın partisi, BDP ile görüştü. 'Görüşmesin' demiyorum, kendi bilecekleri iştir. Ama görüşmeyi ayıp, suç sayacak bir anlayıştan, geldikleri noktayı söylüyorum. Devletin de Öcalan ile görüştüğü aşikar hale geldi. Başbakan, bunlara ne diyor?" dedi.

"Yok sayılan politikalar"

"Kürt sorunu bir gerçektir" diyen Anadol, "Kürt sorununu yok sayan politikaların, Türkiye'yi bugüne getirdiğini" ifade etti.

Konuyla ilgili 1989 yılında bir rapor yayımlandıklarını anımsatan Anadol, bu raporu 2010 yılına uyarlamak için kurdukları komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı. Anadol, bu raporu açıklayacaklarını, görüşlerini bir bütün içinde metinleştirmek istediklerini belirtti.

Anadol, BDP ile bugüne kadar "mesafeli duruşlarına" ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "BDP ile temas kurmayacağız diye bir ilanda bulunmadık. Ama BDP'nin izlediği politika, koşullar, böyle bir anlam çıkmasına neden oldu" diye konuştu.

"Pilav kurtlu"

Kemal Anadol, referandumda, geçici 15. maddenin değişiklik paketinden ayrılması halinde yüzde 98'in üzerinde oy alabileceğini dile getirdiklerini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Menüyü getiriyorsunuz, çorba güzel, dönerde fena değil, pilav kurtlu... Mecbur muyum yemey. 'Yersen' diyor.

Adnan Menderes, Turgut Özal, Recep Tayyip Erdoğan'ın yan yana fotoğrafları, demokrasi kahramanları deniliyor. 15. madde kapsamına MGK üyeleri, kuvvet komutanları, bakanlar kurulu giriyor. 12 Eylül'ün, milleti hapislere atan, 18 yaşına girmeyen çocuğu kemik muayenesiyle idam sehpalarına gönderen cuntanın, Hükümetin Başbakan Yardımcısı Turgut Özal... 15. madde geçti, Özal sağ olsaydı dava açılacak mıydı? 12 Eylül Hükümetinde yer alan bakanların hiç olmazsa manevi olarak mahkum edilmesi gerekmiyor mu? Sağ olanların yargılanıp yargılanmayacağını göreceğiz. Eğer kimse yargılanmazsa, buradan ilan ediyorum; o zaman AKP, yargılanmayacağını bile bile, malzeme yapmak için 15. maddeyi çıkardı. Kimse yargılanmazsa bunun baş sorumlusu Erdoğan ve AKP milletvekilleridir. Özal demokrasi kahramanı mı cunta işbirlikçisi mi? Özal'ın bakanı Cemil Çiçek mi, ben mi demokratım."

Bu konularda ilginizi çekebilir