"Kısa dönem askerlik 4 ay olabilir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, askerlik süresine ilişkin "Bilgiye dayanarak değil, niyet olarak aklımdan geçeni söylüyorum. Yani 4 ay da olabilir" dedi. 

TBMM'de Cuma Namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elitaş, askerlik süresinin kısaltılmasına ilişkin "Hükümetin gündeminde, askerlik süresi ile ilgili bir düzenleme var. İnşallah en yakın zamanda gündeme gelir. Biran önce olması askerlik bekleyenleri rahatlatmaya dönük bir çalışma olmuş olur ama süresinin ne kadar olacağı, hem Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü doğrultusunda, TBMM bu konuda en son kararı verme organıdır" dedi.

Düzenlemenin 2013 sonuna kadar Meclis'e gelmesinin zor olduğunu belirten Elitaş, "Yeter ki muhalefet bu işleri engellemeye kalkmasın. Muhalefet toplumun beklediği yasaları bir an önce çıkarmakta hükümete yardımcı olduğu takdirde askerlik ile ilgili düzenleme iki gün komisyon aşaması, iki günde genel kurul aşaması, bir hafta içinde çıkabilir" dedi.

Kısa dönemde askerliğinde kapsama alınıp alınmayacağı yönündeki bir soruya da cevaplayan Elitaş, "O da etkileme durumu herhalde olabilir tam şey söylemiyorum. Hükümetin zihninden ne geçiyor, Genelkurmay Başkanı'nın bu konudaki istişari görüşleri ne anlamdadır o konuyu teknik bir konu değerlendirmeden yapmak mümkün değil. Şimdi kısa dönem altı ay. Altı ay biraz daha revize edilebilir bir hale gelebilir belki. Bilgiye dayanarak değil, niyet olarak aklımdan geçeni söylüyorum. Yani 4 ay da olabilir" dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu paketle ilgili, "ana dil böler" ifadesinin hatırlatılması üzerine Elitaş, "Herkesin ana dilini öğrenme hakkı vardır ama Türkiye'deki resmi dil Türkçe'dir ve tek dildir. İstediği istediği şekilde ana dilini konuşabilir, öğrenebilir. Kuzu da dünkü açıklamasında bu şekilde beyan etti. Eğer resmi dil ana dil, ülkenin her tarafında kullanılmaya kalktığı takdirde onu da resmi dil haline getirdiğiniz takdirde bazı sakıncaları da beraberinde getirir. Sayın Kuzu bunu ifade etmeye çalışmış" diyerek şöyle devam etti:

"Ana dilde eğitim yapan okulların muhakkak Türkçe eğitim de yapmaları gerekiyor. Nasıl ki Robert Kolej gibi, Galatasaray Lisesi gibi İngilizce tedrisat yapılıyor bunlar içinde de mecburi dersler içinde Türkçe var ise bu özel okullarda da Türkçe olma mecburiyeti var. Türkiye'de dil bütünlüğünü sağlamak için yaşayan vatandaşlarımızın Türkçeyi de öğrenme ihtiyaçları var." 
Hakim ve savcılara yönelik ya da polis ve TSK mensuplarına yönelik kendi yönetmeliklerini düzenlemeleri takdirinde başörtüsü serbestliği söz konusu olabileceği yönündeki değerlendirmelerin sorulması üzerine Elitaş, "Bizim yapacağımız düzenleme içinde kamuda sadece yönetmeliklerle ilgili düzenleme var. Bildiğim kadarıyla kamuda da hizmet alma, hizmet verme yönünden kılık kıyafet ile ilgili yönetmelik düzenlemesi mevcut. O kurumlar, TSK, HSYK veya bu konu ile ilgili üniforma diye tanımlayabileceğimiz kıyafet ile görev yapma mecburiyetinde olanların kendi yönetmelikleri kendi kurumsal kimlikleri buna izin verdiği takdirde bir engel yok" dedi.