"KOBİ‘ler için TFRS"
Altar ÇALIŞANELLER / Vergi Uzmanı, SMMM
Siyasi partilerin uzlaşması neticesinde Ocak ayında meclis gündemine alınacak olan yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı işletmeler için birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. 2012 yılından itibaren uygulamaya konulması beklenen yeni TTK'nın getirdiği en büyük yeniliklerden biri şirketlerin finansal tablolarının uluslararası standartlara göre hazırlanması ve bu finansal tabloların denetçiler tarafından uluslararası denetim standartlarına göre denetlenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu sürecin ilk adımı ise geçtiğimiz günlerde "KOBİ'ler için Türkiye Finansal Raporlama Standartları"'nın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla atıldı.
Bilindiği üzere Türkiye'deki işletmelerin büyük bir çoğunluğunu KOBİ'ler oluşturuyor. Gerek finansman temininde gerekse uluslararası pazarlara açılmakta büyük zorluklar yaşayan KOBİ'lerimizin bu sorunları aşması için dünya işletmeleriyle aynı muhasebe dilini konuşması büyük önem arz etmekte. Bu sorunları gidermek ve KOBİ'lerin dünya ekonomisi ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB)'nun 2004 yılında çalışmalarına başladığı "KOBİ'ler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartları" 5 yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 9 Temmuz 2009'da yayımlandı. Bu standartlar tam set UFRS setinden ayrı olarak tamamen KOBİ'lerin ihtiyaçlarına uygun, basit ve daha az maliyetle uygulanabilecek şekilde hazırlandı. Ülkemizdeki KOBİ UFRS seti de IASB tarafından hazırlanan standartların Türkçe'ye çevrilmiş hali ile 01.11.2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Maliye Bakanlığı ve Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından ortaklaşa yapılan açıklamaya göre; KOBI TFRS Uygulamasına 2012 yılı başından itibaren geçilecektir. Halen uygulanmakta olan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ve Eki Tekdüzen Hesap Planı da bu standartlara göre revize edilecektir.
Standartların uygulanmasıyla birlikte; Dünya ile aynı muhasebe dilini konuşacak olan KOBİ'lerimiz, rakiplerine göre uluslararası piyasalardan daha kolay finansman temin edebilecek, uluslararası geçerliliği olan finansal tablolara sahip olmaları nedeniyle uluslararası yatırımcılarla iş yapabilme imkanına kavuşabilecekler. Aynı zamanda KOBİ UFRS seti, büyümekte olan işletmelerin, gelecekte tam set UFRS'lerin uygulanmasının zorunlu tutulduğu halka açık sermaye piyasalarına girebilmeleri için de önemli bir zemin sağlayacak.
Söz konusu standartlar, her ne kadar 2012 yılından itibaren Türkiye'de uygulanmaya başlayacak olsa da KOBİ yöneticilerinin bunu yasal bir zorunluluktan çok işletmelerinin kurumsal, rekabetçi ve uluslararası bir yapıya kavuşması için zaruri bir ihtiyaç olarak görmeleri ve bir an önce gerekli hazırlıklara başlamaları gerekir.