"Kredi kartı yıllık aidatı bir kez alınmalı"

TÜDEF Genel Başkanı Çetin, tüketicilerin, havale masrafları, ATM ve internet bankacılığı işlem ücretleri gibi yollarla soyulduğunu iddia etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, kredi kartı yıllık aidatının sadece bir kez alınması gerektiğini kaydetti.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, tüketicilerin kredi kartı aidat bedeli olarak yılda 1,3 milyar lira ödediğini belirterek, tüketicilerin, havale masrafları ve komisyonları ile çek-senet tahsilat, ATM ve internet bankacılığı işlem ücretleri gibi yollarla soyulduğunu iddia etti.

Tüketicinin Korunması hakkındaki kanun değişikliğinin Başbakanlığa gönderildiğini anımsatan Çetin, bu değişikliklerde kredi kartı aidat sorununun yasa yoluyla devam etmesi için yasal düzenleme yapıldığını, hiçbir hizmet karşılığı olmayan banka hesap işlem ücreti içinse herhangi bir düzenleme öngörülmediğini ifade etti.

Yüksek kredi kartı faiz oranının aynen korunduğunu belirten Çetin, şunları kaydetti:

"Bu konuda yasa taslağı hazırlayan adalet komisyonu başkanı iktidar partisi milletvekili bizzat Başbakan, Sanayi Bakanı, Devlet Bakanı tarafından sırayla azarlanmıştır. Kamuoyu bunları yakından bilmektedir.

Böyle bir tabloda Başbakanın finans sektörünü eleştirmesi 'kayıkçı dövüşü'nden başka bir şey değildir. Kamuoyu ve tüketiciler kredi kartı vebireysel kredi borçları için yeniden yapılandırma isteyen tüketicileri 'ahlaksız' olarak suçlamasını unutmuş değildir. Başbakan finans sektörü için değerlendirmesinde samimi ise bu sadece 'kayıkçı dövüşü' değilse gereğini yapmalıdır."

Çetin, kredi kartı faizi, mevduat faizinin iki katından fazla olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Kredi kartı yıllık aidat yasa değişikliğinin ilk halinde olduğu gibi sadece bir kez alınmalı, mevcut kartlardan bir daha alınmamalıdır" dedi.