"Kriz, hükümet desteği ile fırsatlara döner"

Güler Sabancı, özel sektörün krizi fırsatlara dönüştürebilmesi için hükümetin desteğine ortak vizyon ve politikalara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin komşularının, dünyanın ihtiyaç duyduğu petrol ve gazın yüzde 70'ine sahip olduğunu ve dünyanın en büyük pazarının da Avrupa ve batı ülkelerinden oluştuğunu belirterek, "Bütün bu unsurları bir araya getirdiğinizde ve bölgesel olarak baktığınızda şu bir gerçek ki, özel sektör olarak biz bu sıkıntıları, zorlukları nasıl fırsata dönüştürebiliriz? Hükümetin desteğine, ortak vizyon ve politikalara ihtiyacımız var ki, teşvik edilebilelim ve sıkıntıların üstesinden gelip, bunları fırsata dönüştürebilelim" dedi.

"2. Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu" kapsamında düzenlenen "Avrasya Bölgesel Fırsatlar ve Zorluklar" başlıklı oturumda konuşan Sabancı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasını dinlemenin ilginç olduğunu belirtti.

Türkiye'nin bazen bir Balkan, bazen bir Doğu Avrupa, bazen bir Ortadoğu ülkesi, bazen de Kafkaslara ait bir ülke olarak tanımlandığını belirten Sabancı, "Şurası açık ki Türkiye, sadece bunların birini değil, tümünü temsil ediyor" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın bu genel açının altını çizen konuşmasını çok teşvik edici bulduğunu ifade eden Sabancı, şöyle devam etti:

"Kendisi ve ekibi bu sorumluluğu şu şekilde algılıyorlar. Belki Türkiye bölgedeki tek G20 ülkesi olduğu için bu sorumluluğu üzerinde hissediyor. Bu sorumluluk çerçevesinde bunun önemli bir konu olduğunu, enerjinin önümüzdeki yüzyılın en önemli unsurlarından biri olduğunu görüyorlar. Ortak bir vizyon ve politikaya ihtiyaç var. Türkiye bunun için de G20'deki yerini alıyor. Elbette iş dünyasından gelen bir kişi olarak Sayın Başbakan'ın bu sorumluluğu hissetmesini çok teşvik edici buluyorum."

Ortak vizyon ve hedefler belirlemenin önemine işaret eden Sabancı, "Kuvvetle inandığım bir konu daha var. Fırsatlar ve risklerden söz edeceğiz. Şurası açık ki, bölgede karşı karşıya kaldığımız tüm sıkıntılar hayati önem taşıyor. Enerji meselesi bunlardan biri. Türkiye'nin komşuları, dünyanın ihtiyaç duyduğu petrol ve gazın yüzde 70'ine sahip ve dünyanın en büyük pazarı da Avrupa ve batı ülkelerinden oluşuyor. Bütün bu unsurları bir araya getirdiğinizde ve bölgesel olarak baktığınızda şu bir gerçek ki, özel sektör olarak biz bu sıkıntıları, zorlukları nasıl fırsata dönüştürebiliriz? Hükümetin desteğine, ortak vizyon ve politikalara ihtiyacımız var ki, teşvik edilebilelim ve sıkıntıların üstesinden gelip, bunları fırsata dönüştürebilelim" diye konuştu.

Güler Sabancı, içinde bulunulan çağın sadece rekabet değil, işbirliği, ortaklık, birlikte çalışmak ve ekip kurmakla geçeceğini belirterek, "Bizim ortak çıkarlar konusuna inanmamız lazım. Ben bunu daha çok hissediyorum" dedi.

Bölgenin daha iyi bir yönetişime ve demokrasiye ihtiyacı bulunduğunu belirten Sabancı, özel sektörün de ayakta kalabilmek için iyi çalışan bir piyasa ekonomisine ihtiyacı olduğunu kaydetti.