"Kriz Türkiye açısından bitti"

TİM Başkanı Büyükekşi, açıklanan işsizlik verilerinin, krizin Türkiye açısından bittiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, açıklanan işsizlik verilerinin, krizin Türkiye açısından bittiğinin göstergesi olduğunu, bundan sonra işsizliği daha da aşağı çekmek için yapısal reformların devam etmesi, üretim ve ihracat için daha uygun iklimin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Büyükekşi, TÜİK'in açıkladığı Mayıs ayı istihdam rakamlarına ilişkin yazılı açıklamasında, istihdamla ilgili olumlu gelişmelerin olacağını İhracatçı Eğilim Anketlerinde gördüklerini ve bunu daha önce açıkladıklarını hatırlattı.

Türkiye'de bir yıllık dönemde 1 milyon 600 bin kişinin işe yerleştiğini ve sanayi sektörünün son bir yıl içinde 535 bin yeni istihdam yarattığını kaydeden Büyükekşi, "Bu gelişme, Türkiye'de sanayi ve dolayısıyla ihracat istihdam yaratmıyor diyenlere en güzel cevaptır" yorumunu yaptı.

Büyükekşi, sanayi sektörünün, 474 bin yeni istihdam sağlayan hizmet sektörünün önünde artış sağladığına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İşsizlik oranının yüzde 13,6'dan yüzde 11'e inmesi kadar önemli başka göstergeler de var. Hem işsiz sayısı fiilen 536 bin kişi düşmüş oldu hem de kayıtlı istihdam da artış sağlandı.

Türkiye'de kadın istihdamının artması hem refah hem de kalkınma için son derece önemli. Kadınların iş gücüne katılımı her ne kadar AB ortalamasının çok altında ise de artış hızı bizleri umutlandırıyor. Eğitim düzeyi ile iş gücüne katılım arasında doğrudan bir ilişki var, üniversite mezunları arasında yüzde 70'lerin üzerindeki katılım son derece önemlidir.

Türkiye'nin 2010 yılı Mayıs döneminde, 2008 Mayıs dönemi rakamlarına gelmesi krizin Türkiye açısından bittiğinin en güzel göstergesidir. Bundan sonra işsizliği daha da aşağı çekmek için yapısal reformların devam etmesi, üretim ve ihracat için daha uygun bir iklimin sağlanması gerekir."

Bu konularda ilginizi çekebilir