"Lüks tüketimde yeni coğrafya şekilleniyor"

Cartier'nin CEO'su Fornas, lüks tüketim haritasının Asya ağırlıklı olarak değiştiğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünyanın en büyük mücevher firması Cartier'in Üst Yöneticisi (CEO) Bernard Fornas, son 10 yılda lüks tüketimde yeni bir coğrafya şekillendiğini söyledi.

Fransız gazetesi Le Monde'daki habere göre, Fornas, lüks tüketicilerinin Cannes'dan Moskova'ya pek çok yerde bulunabileceğini dile getirerek, "Dünya küçücük bir yere dönüştü" dedi.

Dünya genelinde beş kıtada yaklaşık 300 butikle hizmet veren firmanın üst yöneticisi Fornas, son 10 yılda ortaya çıkan yeni bir lüks tüketim coğrafyasına tanık olduklarını belirterek, lüks tüketim haritasının Asya ağırlıklı değiştiğine dikkat çekti.

Bernard Fornas, sektördeki bu derin değişimin, temelde küresel ekonomik krize rağmen tek büyüme kaydeden kıta olan Asya'dan kaynaklandığını vurgulayarak, müşterilerinin çok seyahat ettiğini ifade etti.

Her yıl yaklaşık 100 milyon Çinlinin dünyanın her yerine seyahat ettiğini bildiren Fornas, Hintli ve Brezilyalı servet sahibi müşterilerin de ağırlıklı olarak lüks ürünlerin vergilerinin daha düşük olduğu farklı ülkelerde alış veriş yapmayı tercih ettiklerini anlattı.

Fornas, Cartier'nin krize karşı dayanıklı kalmasında en önemli nedenin beş kıtaya yerleşmiş bir firma olmasından kaynaklandığını ifade ederek, firmanın Orta Doğu ve Çin pazarından yararlandığını, Hong Kong ve Macao Adasının da mücevher konusunda en önemli pazarlardan birine dönüştüğünü söyledi.

Cartier ve Van Cleef & Arpels, İsviçreli lüks grup Richemont'ın mücevher bölümünü oluşturuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir