"Mali duruş, olumsuz tablo sergiliyor"

TEPAV Mali İzleme Raporu'na göre, yapısal bütçe dengesinde 2006 yılından itibaren bozulma yaşandığı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) raporunda, 2010 yılında bir önceki yıla oranla bütçe açığında olumlu bir performans görülse de yapısal bütçe dengesinde 2006 yılından itibaren bozulma yaşandığı belirtilerek, "Mali duruş, olumsuz bir tablo sergilemektedir" denildi.

TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan "2010 Yılı Bütçe Uygulama Sonuçları: Konjonktürel ve Yapısal Bir Bakış" başlıklı Mali İzleme Raporu yayımlandı.

Raporda, 2010 yılının bütçe dinamiklerinin önceki 2 yılla karşılaştırıldığında çok daha olumlu bir seyir izlediği ifade edilerek, "maliye politikasının ve bütçe dengelerinin devresel hareketler arındırıldıktan sonra değerlendirilmesi, uzun dönemli bir maliye politikası analizi için daha sağlıklı sonuçlar verecektir" denildi.

Küresel krizin faiz dışı bütçe dengesi üzerinde 2009 ve 2010 yıllarında sırasıyla GSYH'nin yüzde 0,9'u ve yüzde 0,4'ü kadar olumsuz bir etkisinin olduğunun hesaplandığı ifade edilen raporda, dolayısıyla 2010 yılında bütçede görülen iyileşmenin etkisinin tamamen devresel (ekonomik konjonktüre bağlı) faktörlere bağlamanın doğru olmayacağı kaydedildi.

Maliye politikasının uzun dönemli duruşunu yansıtan yapısal bütçe dengesinde son 5 yıl içinde önemli bir bozulma görüldüğü belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:

"2006 yılında yapısal faiz dışı bütçe fazlası GSYH'nin yüzde 5,2'si kadarken, son iki yılda bu değişkende önemli bir bozulma göze çarpmaktadır. Yapısal faiz dışı bütçe dengesindeki değişmeyle ölçülen 'mali duruş', 2010 yılındaki hafif toparlanmayı saymazsak olumsuz bir tablo sergilemektedir. Bu da maliye politikasının uzun dönemli dinamiklerinin kötüleştiğini göstermektedir."

TEPAV'ın raporunda ayrıca, söz konusu çalışmanın bulgularından yola çıkılarak, 2007 yılında, seçimin de etkisiyle uygulanan 'aşırı' genişleyici maliye politikası hatırlatıldı ve bu dönemde ekonomideki ısınmanın artmasına rağmen yapısal faiz dışı bütçe dengesinde görülen önemli düşüşe dikkat çekildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir