"Meclis Başkanı'nın hiçbir etkisi yok"

CHP Grup Başkanvekili Tarhan tutuklu vekiller konusunda Ak Parti'nin çözüm önerisini reddetmesi sonrasınsa Meclis Başkanı'nı eleştirdi: "Bu süreç ne yazık ki Meclis Başkanı'nın, Meclis'in sorunlarının çözümünde hiç bir etkisi olmadığının bir tescilidir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME






ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, tutuklu milletvekilleri konusunda, "Bu süreç ne yazık ki Meclis Başkanı'nın, Meclis'in sorunlarının çözümünde hiç bir etkisi olmadığının bir tescilidir" dedi. Tarhan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, tutuklu milletvekili sorununun çözümüne ilişkin bir inisiyatif başlatıldığını, ancak bu sürecin bugün itibariyle, iktidar partisinden gelen açıklamayla sona erdirildiğini gördüklerini söyledi.

Bu süreci, kamuoyunun ve kendilerinin Meclis Başkanı'nın yürüttüğünü zannettiklerini belirten Tarhan, şöyle konuştu: "Ama yanıldık. Biz bu süreçte son derece iyi niyetli davrandık. Sayın Meclis Başkanı'nın çabası, daveti üzerine gittik. Buna uygun bir şekilde yasal zeminde bir çözüm önerimiz oldu. Şimdi anlıyoruz ki Meclis Başkanı nafile bir inisiyatif almış. Aksine inanmamızı isteyenleri aslında şaşkınla karşıladığımı belirtmek isterim. Sayın Meclis Başkanı, iktidarla görüşmeden böyle bir inisiyatif alır mıydı? Almazdı, bunu hepimiz biliyoruz. Muhakkak bir yerden bir sinyal almıştı ki, böyle bir çağrı yapmıştı. Bu sürecin neden başlatıldığını da düşünmemiz gerekir. Ama zannediyorum, bugün gördüğüm tablodan şunu anlıyorum ki; deyim yerindeyse, bizi ofsayta düşürmek istediler. Şunu yapmak istediler; 'bunlar nasıl olsa anlaşamayacak, bir uzlaşma sağlanamayacak, bakın nasıl yine uzlaşamadılar' diye bir şov yapılacaktı ama olmadı."

Muhalefet partilerinin yasal bir zeminde uzlaştığını ve bunun üzerine iktidar partisinin köşeye sıkıştığını ileri süren Tarhan, "Son çözüm kendilerince, 'yargı halletsin' oldu. Bu süreç ne yazık ki Meclis Başkanı'nın, Meclis'in sorunlarının çözümünde hiç bir etkisi olmadığının bir tescilidir. AKP'nin halkın iradesine ve demokrasiye bakışının da bir tescilidir bu süreç" diye konuştu. Tarhan, kendi çocukları ve anneleri için duyarlı olanların, aynı duyarlılığı tutuklu milletvekilleri ve aileleri için göstermediğini ifade etti. Tarhan, yaşananların, acılı ailelerin acısını daha da derinleştirdiğini vurguladı.

"Bu süreci halkımızın takdirine bırakıyorum" diyen Tarhan, "Ben bunu, AKP'nin gerçek zalim ve despot yüzüdür diye düşünüyorum. Bu yüzü, bize bir anayasa yazacaklarını söyleyen AKP'ye soruyorum; Meclis'teki en kritik oylamada 8 oyun olmaması, Meclis'in ve kararının meşruiyetini tartışılır kılmaz mı? Üç partinin uzlaştığı konuda bile halk iradesini yok sayanlar, bize anayasa yapacaklarmış. Bizim buna inanmamızı istiyorlar" ifadesini kullandı. Tarhan, iktidar partisinin bu son kararının "hiç bir gerekçesi" olmadığını bildirdi. İktidar partisinin "Bu işi yargı halletmeli" dediğini anımsatan Tarhan, "Böyle buyurmuşlar, biliyoruz çok da saygılıdırlar ya yargı kararlarına. Ama kendi yargıçlarının kararlarına saygılıdırlar. Hangi yargı halledecekmiş merak ediyorum. Tutukluluk süresini kısaltıp 10 yıl yapan bir yargıdan söz ediyoruz, gazeteciliği terör örgütü üyeliği ile eşdeğer tutan, muhalif bütün sesleri darbeci deyip susturan, Hrant Dink cinayetinde örgüt yok diyen, işine gelmeyen bilir kişi raporlarını yok sayan...Bu yargı mı halledecekmiş bu sorunu, çok bekleriz" şeklinde konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir