"Memurlara törene katıl" baskısı yapıldı mı?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA – CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan'a '112 dev tesis' açılışı öncesinde, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve bağlı genel müdürlüklerinde çalışan tüm personele açılış için Beşevler Voleybol Salonuna gitmeleri yönünde baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur?" diye sordu. 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergesinde, Başbakan'ın Türkiye'nin değişik yerlerinde yaptığı açılışlardaki harcamalar ve personel giderlerinin devlet bütçesine ciddi yük getirdiğini belirten Tanrıkulu, "Daha önce hizmete girmiş olan yerler ve tam anlamıyla hizmette olmayan yerler açılmakta, buraya devlet kaynakları harcanarak bütçeden harcama yapılmaktadır. Bu durum ciddi anlamda devletin boşa giden zamanı ve personel, araç ve gereç kullanımına neden olmakta, hizmet bekleyen yerlere yatırım gitmeyerek ciddi anlamda devlet geleneklerine aykırı hareket edildiği izlenimi vermektedir" dedi. Bunun en son örneğinin de '112 dev tesis' açılışı adı altında Beşevler Voleybol Salonunda yapılacak olan törenler olduğunu ifade eden Tanrıkulu, Başbakan'a şu soruları yöneltti: 
 
"Daha önce hizmete açılmış yerlerin, tekrar açılışı yapıldığı iddiaları vardır. Bu iddialar doğru mudur? Bu açılışların giderleri hangi kuruluşlar tarafından karşılanmıştır? 
Daha öncede hizmete açılan tesisler hangileridir bu tesisleri tekrar toplu açılışını yaptığınız tesislerin içinde olduğu iddialar doğru mudur? 
 
Hizmete Açtığınız tesisler hangileridir? Bu tesislerin temeller hangi tarihte atılmıştır? İhale bedelleri nedir? Bu tesislerin maliyeti nedir? Açılışını yaptığınız bu tesisler hangi firma tarafında yapıldı, hangi tarihte teslim edildi? İllere göre dağılımları nedir? 
 
Devletin araç ve personeli ile katıldığınız Başbakan olarak bu açılışlarda devletin kaynaklarıyla siyaset yapmış olmuyor musunuz? Bu güne kadar kaç açılış yaptınız? Açılışlarını yaptığınız tesisleri görmeden açtığınız iddiası doğru mudur? 
 
12 Aralık 2012 tarihinde açılışı yapılacağı bildirilen 112 dev eser için; Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve bağlı genel müdürlüklerinde çalışan tüm personele açılış için Beşevler Voleybol Salonuna gitmeleri yönünde baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur? 
 
İlgili kurumlarda çalışan personelin taşımasını yapan servislerin sabah mesaisine gelmeden direkt olarak tören alanına gitmesi yönünde talimatlandırıldıkları iddiaları doğru mudur? 
 
Açılışının yapılacağı bildirilen 112 tesis için günlerdir televizyonlarda, gazetelerde, internet sitelerinde ve billboardlarda yapılan reklamların maliyeti nedir? Hangi kurum tarafından karşılanmıştır?"