"Meslek liselerine kayıtlarda patlama oldu"

Bakan Çelik, bu yıl mesleki ve teknik eğitime kayıtlarda sevindirici gelişmeler olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu sene mesleki ve teknik eğitim okullarının kayıtlarında patlama yaşandığını belirterek, "Büyükşehirlerdeki birçok okulumuzda kapasitemiz yetmediği için ikili öğretime geçtik. Belli yerlerdeki genel liselerimizi peyderpey meslek okullarına dönüştürüyoruz" dedi.

TOFAŞ'ın katkılarıyla oluşturulan ve mezunlarına iş ayrıcalığı sağlanan İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Samsun, Antalya, Eskişehir ile Diyarbakır'daki toplam 10 adet Fiat Eğitim Laboratuvarı, Güvercinlik Endüstri Meslek Lisesinde düzenlenen sembolik törenle hizmete açıldı. Açılıştan önce düzenlenen basın toplantısında konuşan Çelik, 2006 yılında Koç Holding ile  "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" projesi başlatıldığını anımsatarak, projenin 8 bin meslek lisesi öğrencisine burs verilmesini öngördüğünü kaydetti.

"TOFAŞ'ın, Türkiye'de bir başarı öyküsü olduğunu" kaydeden Çelik, Koç Topluluğunun Türkiye'deki taşıt üretiminin yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini ifade etti. Çelik, "Ürettiğimiz 1 milyon 200 bin aracın büyük bir kısmının ihraç edildiğini göz önüne alırsanız, ihracatımızın son 12 ayda 133 milyar dolara ulaşmasında da şüphesiz ki bu sektörün ve bu Topluluğun önemli bir payı vardır" dedi.

Otomotiv sektörünün gittikçe büyüdüğünü belirten Çelik, daha fazla üretim yapabilmek için nitelikli elemana ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. TOFAŞ'ın kendi ihtiyaç duyduğu ara elemanı yetiştirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile diğer firmalara ve kuruluşlara örnek olacak iş birliği gerçekleştirdiğini söyleyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu senenin başında 11 adet Fiat Laboratuvarı kurma sözü verdiler. Bu amaçla bir protokol imzaladık. İlkini İstanbul Şişli Endüstri Meslek Lisesinde açtık. Bugün burada sembolik bir açılış yapıyoruz. Türkiye'deki 10 laboratuvarın aynı anda açılışını yapıyoruz. Bu laboratuvarlar, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Bursa'da, Kocaeli'de, Antalya'da, Diyarbakır'da, ülkemizin dört bir tarafına yayılmış vaziyette. Bu önemli bir destektir. Endüstri meslek liselerinde donanımın çok ciddi şekilde yenilenmesi gerekiyor. Bunu peyderpey yapıyoruz. Ancak sadece kamu kaynaklarıyla bu yenilemenin yapılması büyük zaman alır. Koç Topluluğu gibi diğerleri de buna ciddi destek olurlarsa daha kısa sürede tamamlanır."

"Meslek liselerine kayıtlarda patlama oldu"

Meslek liselerindeki okullaşma oranlarına ve hedeflere de değinen Çelik, "bu yıl mesleki ve teknik eğitime kayıtlarda sevindirici gelişmeler" olduğunu kaydetti. Çelik, şöyle konuştu:

"Bu sene mesleki ve teknik eğitimde patlama diyebileceğimiz bir kayıt dönemi yaşadık. Büyükşehirlerdeki birçok okulumuzda kapasitemiz yetmediği için ikili öğretime geçtik. Şimdi belli yerlerdeki genel liselerimizi peyderpey meslek okullarına dönüştürüyoruz. Hükümetimizin 2012'de mesleki ve teknik eğitimde hedef olarak koyduğu oran yüzde 50'dir. Bütün genel ortaöğretim içinde mesleki ve teknik eğitimin payı yüzde 50 olmalı diye bir hedef koyduk önümüze ama inanıyorum ki biz bu gidişatla hedefimizi 2012'den önce yakalayacağız. Sanayileşmenin iyi olduğu illerimizde yüzde 50 çoktan aşılmıştır."

Çelik, artık meslek lisesi mezunlarının üniversite mezunlarından daha iyi iş bulabildiklerini söyledi. Yükseköğretimdeki okullaşma oranlarına da değinen Çelik, Türkiye'de 130 üniversitenin eğitim-öğretim yaptığına işaret etti. "Bu sayı belki 1-2 yıl içerisinde 150'ye ulaşabilir" diyen Çelik, Türkiye'nin, yükseköğretimde okullaşma oranı açısından OECD ülkeleri arasında en son sırada bulunduğunu belirtti. Çelik, yeni kurulan üniversiteler "tam kapasite" olduğu zaman Türkiye'nin de okullaşma oranı açısından önemli bir noktaya geleceğini ifade etti.