"Müttefik ülkelerden tam dayanışma bekliyoruz"

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin müttefik ülkelerden teröre karşı verilen mücadele konusunda tam bir dayanışma beklediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyeti dışında uluslararası alanda da gayrimeşru faaliyet alanları içinde sağlanan finansal desteklerin de söz konusu olduğunu belirterek, "Biz müttefik ülkelerden teröre karşı verilen mücadele konusunda tam bir dayanışma bekliyoruz ve bu dayanışmanın gecikmeksizin olması önemlidir" dedi.

Davutoğlu, özel uçak "ATA" ile Suriye, Afganistan ve Vietnam'ı kapsayan 4 gün sürecek ziyaretinin ilk ayağı olan Şam'a gitti.

Şam'a hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanında basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Suriye'ye yapacağı çalışma ziyaretinde Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşeceğini kaydetti.

Davutoğlu, bu çalışma ziyaretinde Ortadoğu'daki gelişmeler, Ortadoğu barış süreci, PKK'ya karşı yürütülen, teröre karşı yürütülen mücadelede Türkiye-Suriye işbirliği, Irak'taki gelişmeler ve diğer ilgili konuları değerlendirme imkanı bulacağını söyledi.

Terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki faaliyetleri

Bir basın mensubunun "PKK'nın Avrupa'daki faaliyetleri konusunda eleştirileriniz olmuştu. Bunu biraz açar mısınız" şeklindeki sorusu üzerine Davutoğlu, terör örgütünün faaliyetlerine bakıldığında Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyeti dışında uluslararası alanda da birtakım gayrimeşru faaliyet alanları içinde sağlanan finansal desteklerin söz konusu olduğunu söyledi.

Bu konuda bütün ilgili tarafları her zaman uyardıklarını kaydeden Davutoğlu şöyle dedi:

"Son dönemde artan bir işbirliği olmakla birlikte, halen yapılacak çalışmalar var. Bugün gazetelere de yansıyan değerlendirmelere de bakıldığında biz bu iki örnek olayları karşılaştırmaktan çok aynı hukuk siteminin, aynı siyasi sistemin bir konuda çok çabuk karar alıp resen uygularken, diğer konularda aylara, yıllara yayılan hukuki süreçleri bahane göstermesini anlayışla karşılamamız mümkün değil. Yaptığımız karşılaştırma bu cihetle yapılan bir karşılaştırmadır. Yoksa olayların kendisi ya da mahiyeti, içeriği sivil toplum kuruluşları veya örgütlerle yapılan bir kıyaslama değil. Aksine bu hukuk sisteminin özellikle Almanya'da işleyen hukuk sisteminin bu iki olay karşısında verdiği tepkinin kıyaslamasıdır.

Biz müttefik ülkelerden teröre karşı verilen mücadele konusunda tam bir dayanışma bekliyoruz ve bu dayanışmanın gecikmeksizin olması önemlidir. Teröre karşı verilen mücadelede bu anlamda yürütülen faaliyetlerin iyi koordine edilmesi lazım."

"Suriye ziyaretinin özel bir nedeni olup olmadığını" soran bir basın mensubuna da Davutoğlu, Suriye ile yapılan istişarelerde artık özel gerekçe gösterilecek bir olağanüstülük bulunmadığını, sık sık bu ziyaretlerin yapıldığını söyledi.

Son aylarda ve haftalarda önemli gelişmeler olduğunu ve bu konuların Türkiye ile Suriye'nin ortak ilgi alanına girdiğini belirten Davutoğlu, Afganistan'a geçmeden önce istişarelerde bulunmak istediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerle doğrudan irtibatını kurmamak gerekir, ama biz bu konudaki her gelişmeyi de Suriye ile istişare ederiz. Çünkü geçmişte İsrail ile Suriye arasında sayın Esad'ın geçen gün Türk basınına da yansıyan demeçlerinde de ortaya çıktığı gibi son derece başarılı bir arabuluculuk çalışması yürütülmüştü. O anlamda İsrail ile ilişkilerimizin seyri konusunda Suriye'nin yakın ilgi duyması son derece doğaldır. Ziyaretimin tek sebebi bu değil. Irak ve Ortadoğu'da, çevremizdeki tüm gelişmelerle ilgili kapsamlı görüşme olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir