"Müzakereler tam üyelik için"

Devlet Bakanı Bağış Varşova'da Güney Kıbrıs'ın AB üyeliği hakkındaki soruları, "Türkiye başka ülkelerin hatalarının faturasını ödemeyecektir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VARŞOVA - Resmi ziyaret için Polonya'nın başkenti Varşova'da temaslarda bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, kentteki Avrupa Koleji Natolin Kampüsü ile Ekonomi ve Bilgisayar Yüksek Okulunda birer konferans verdi.

Avrupa Koleji Natolin Kampüsünde öğrenci, öğretim üyeleri ile ülkedeki bazı ülkelerin misyon şeflerinin hazır bulunduğu konferansta Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakere süreci ve Türkiye'deki reform hareketini anlatan Bağış, "Türkiye'nin müzakere sürecinde imtiyazlı ortaklığı değil, tam üyeliği müzakere ettiğini" söyledi.

Bağış, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Türkiye için sık sık "İmtiyazlı ortaklık önerisinde bulunduğu" hatırlatılan Bakan Bağış, "Başta Almanya olmak üzere AB üyesi birçok ülkede 7 milyon civarında Türk vatandaşı yaşıyor ve AB üyesi ülkelerin tümüyle Türkiye arasında büyük bir ticaret hacmi var. Biz bugün zaten imtiyazlı ortağız. Ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy uzun süreden beri Türkiye için imtiyazlı ortaklık deyimini telaffuz etmiyor. Şansölye Merkel de son Türkiye ziyaretinde bu deyimi kullanmamaya özel dikkat gösterdi" dedi.

Bağış, imtiyazlı ortaklığın AB müktesebatında yeri olmadığını da belirterek, "Türkiye'nin de hedefi sadece tam üyeliktir ve bazı üye ülkelerin ortaya attığı imtiyazlı ortaklık tezini de Türkiye hiçbir zaman kabul etmeyecektir" diye konuştu.

Kıbrıs Rum kesiminin Ada'da barış sağlanmadan birlik üyesi olmasının Türkiye'nin müzakere sürecini olumsuz olarak etkileyip etkilemediği yolundaki bir soruya ise Bağış, AB'nin Kıbrıs Rum kesimini üye almakla büyük hata yaptığına işaret ederek, "Birlik üyesi başka ülkelerin yaptığı hatanın faturasını Türkiye'nin ödemeyeceğini" bildirdi.

Bağış'ın Avrupa Koleji Natolin kampüsünde verdiği konferansı, kalabalık bir öğrenci grubunun yanı sıra bazı Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin ülkedeki büyükelçileri de izledi.

Bu arada, Kıbrıs Rum Kesimi Varşova Büyükelçisi Avraam Kalliopi'nin de salonun bir köşesinde konferansı izleyip sürekli not tuttuğu görüldü.

9 Türk öğrenciye burs

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Varşova'daki Avrupa Koleji öğrencilerine verdiği konferansta, öğrencileri geleceğin Avrupa bürokratları olarak gördüğünü belirterek, "Biz de geleceğin, Avrupa Türk bürokratlarını, başka bir deyimle Avrokatlarını yetiştirmek üzere 9 Türk öğrenciye Avrupa Kolejinde öğrenim görmeleri için burs vereceğiz" dedi.

Varşova'daki Avrupa Koleji Müdürü Ewa Osnieecka Tamecka, Bağış'a koleji ziyaret ederek konferans verdiği için teşekkür ederek okulun albümünü sundu.

Kolej öğrencilerinin öğretim üyeleriyle birlikte geçen yıl Türkiye'ye gezi düzenlediğini anımsatan Osniecka Tamecka, bu yıl da tekrar gezi düzenleyeceklerini bildirdi ve öğrencilerden de gezi için onay aldı.

Bu arada, Avrupa kolejinde burslu olarak master yapan Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Öğrencisi Asude Süleymanoğlu, okuldaki bazı arkadaşlarını da alarak bakan Bağış ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ekonomi üniversitesinde ikinci konferans

Devlet Bakanı Bağış, Türkiye - AB ilişkileri ve müzakere süreci konulu ikinci konferansı da Varşova'daki özel Ekonomi ve Bilgisayar Üniversitesinde verdi.

Ülkenin sayılı özel üniversitelerinden biri olarak kabul edilen ve 1996 yılında hizmete giren Ekonomi Üniversitesinin yönetiminin, geçen yıldan bu yana da Türk girişimciler tarafından üstlenildiği bildirildi.

Okulda eğitimin İngilizce ve Lehçe yapıldığı, bazı öğrencilerin gönüllü olarak Türkçe dilini de öğrendiği belirtildi.

Bakan Bağış, Ekonomi ve Bilgisayar Üniversitesinde verdiği konferansta da  AB'ye üyelik sürecindeki gelişmeleri anlattı ve "Türkiye'nin üyeliğine ilişkin bazı ülkelerin ileri sürdükleri aleyhteki tüm savların geçerli ve tutarlı bir tarafı olmadığını" söyledi.

Bağış, bir soru üzerine, bazı ülkelerin Türkiye'nin üyeliğine yönelik "endişe, korku ve önyargıları bulunduğunu" ifade ederek, "Bunları gidermek için de çalışıyoruz" dedi.

Konferansı öğrencilerin yanı sıra bazı ülkelerin diplomatik misyon şefleri ile Polonyalı diplomatlar da izledi.

Polonyalı emekli bir diplomatın söz alarak uzun süre Türkiye'deki reform sürecinden övgüyle söz etmesi üzerine Bağış, "Türkçede güzel bir atasözü vardır. Memnuniyetinizi başkalarına, şikayetlerinizi bize bildirin. Türkiye hakkındaki olumlu düşüncelerinize teşekkür ediyorum. Bu düşüncelerinizi Türkiye'nin üyeliğine haksız yere karşı çıkan ülkelerdeki yayın organlarına ve siyasilerine yazmanızı tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, akşam saatlerinde de kaldığı otelde Türkiye Polonya İşadamları Derneği üyelerini kabul edecek.

Bakan Bağış, daha sonra Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Reşit Uman'ın onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak.