"Nabucco hüsranla sonuçlandı"
Demokrat Parti (DP) Ekonomik İşler Başkanı Aydın Sezer "Türkiye'nin doğalgaza ihtiyacı ve bağımlılığı ortadayken, topraklarımızı by-pass ederek, ülkemize alternatif pazarları ortaya çıkaracak projelerle uğraşmasını anlamakta güçlük çekilmektedir" dedi.
ANKARA - Demokrat Parti (DP) Ekonomik İşler Başkanı Aydın Sezer Türkiye'nin doğalgaza ihtiyacı ve bağımlılığı ortadayken, toprakları by-pass ederek, ülkeye alternatif pazarları ortaya çıkaracak projelerle uğraşıldığını belirterek, "Avrupa, Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığını azaltmak ve farklı güzergahlardan yeni arz kaynaklarının Avrupa'ya ulaştırılması için geliştirilen projeleri destekliyor. Türkiye, kendi arz çeşitlendirmesi ve arz güvenliği için neler yapması gerektiğine kafa yorması gerekirken, batı sınırımızdan itibaren Avrupa'nın arz güvenliği için hangi projenin seçileceğine daha fazla kafa yormuştur" dedi.
Sezer yazılı açıklamasında rafa kounlan Nabucco projesinin Avrupa'nın doğalgaz arzını ve güzergahını çeşitlendirme projelerinden biri olduğunu hatırlattı. Avrupa'nın arz güvenliğini sağlamak üzere, Avrupa ülkelerinden daha fazla çaba sarfeden Türkiye'nin, Avrupa'ya doğalgaz götürebilmek amacıyla Nabucco'ya yüzde 16,6 oranında ortak olarak katıldığını ve bu proje için devlet ve hükümranlık haklarından feragat ederek, kapitülasyon benzeri anlaşmaları TBMM'den geçirdiğini öne süren Sezer şu iddialarda bulundu:
"-Kamu şirketimiz BOTAŞ'a rakip bir iletim şirketi operatörü kurdurarak bu projenin arkasında sonuna kadar durulmuş olmasına ragmen, şimdiye kadar harcanan paralar da boşa gitmiş ve Nabucco projesi hüsran ile sonuçlanmıştır.
-Azerbaycan'ın inisiyatif alarak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) projesini gerçekleştirmek üzere yola çıkmasıyla birlikte Türkiye, yine bu projeyi de desteklemek amacı ile BOTAŞ'ın kendi iletim hatları mevcutken, Türkiye'nin Azerbaycan Şahdeniz 2'den alacağı ilave doğalgazı, henüz taşıma tarifesi belli olmayan TANAP projesinden taşıyacağını taahhüt etmiştir.
-Öte yandan, TANAP projesinin ortaya çıkmasından sonra Avrupa'ya doğalgazı götürecek güzergah konusunda rekabet başlamış ve Nabucco projesi ile Trans Adriatic Boru Hattı (TAP) ile yarışmıştır. Bu süreçte Türkiye, Nabucco projesi içerinde kalmaya devam ederek para harcamayı sürdürmüştür.
-Türkiye, kendi arz çeşitlendirmesi ve arz güvenliği için neler yapması gerektiğine kafa yorması gerekirken, batı sınırımızdan itibaren Avrupa'nın arz güvenliği için hangi projenin seçileceğine daha fazla kafa yormuştur. "
Türkiye'nin kuzeyindeki, doğusundaki ve güneyindeki arz kaynakları için cazibe merkezi, "likit bir pazaryeri" olabilmek için çaba sarf etmesi gerektiğini iddia eden Sezer, "Türkiye'nin doğalgaza ihtiyacı ve bağımlılığı ortadayken, topraklarımızı by-pass ederek, ülkemize alternatif pazarları ortaya çıkaracak projelerle uğraşmasını anlamakta güçlük çekilmektedir. Türkiye, kendi arz güvenliği ve kaynak çeşitlendirmesi için BOTAŞ'ın altyapısını geliştirmeli ve Botaş'ı, iletim sistemi operatörü olarak çağdaş yönetişim metotları ile yönetmek için çaba sarfetmelidir" dedi.