"Özel sermaye şirketlerinin Türkiye'deki yatırımları sürecek"

KPMG, özel sermaye şirketlerinin gelişmekte olan Avrupa bölgesindeki yatırımlarını konu alan araştırmasının sonuçlarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Özel sermaye şirketleri, önümüzdeki yıl, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde yatırımlara devam edecek. 

Denetim, vergi ve danışmanlık firması KPMG'den yapılan yazılı açıklamada, KPMG'nin, Mergermarket, UniCredit Group ve Baker McKenzie ile işbirliği içinde, özel sermaye (Private Equity) şirketlerinin gelişmekte olan Avrupa bölgesindeki yatırımlarını konu alan bir araştırma gerçekleştirdiği bildirildi. 

Açıklamada yer verilen ve dünya çapında 100 özel sermaye şirketi yöneticisi ile gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 62'si önümüzdeki 6 ay "gelişmekte olan Avrupa bölgesi"nde yatırımların artacağını ifade ederken, en çok yatırım yapılması beklenen ülkeleri Türkiye, Polonya ve Romanya olarak sıraladı. Özel sermaye şirketlerinin, bölgede en çok yatırım yapmayı planladıkları sektörler ticaret, sanayi, teknoloji, hizmet ve altyapı olarak sıralandı. 

Gelişmekte olan Avrupa, katılımcıların yüzde 65'i tarafından batılı özel sermaye şirketlerinin, yatırım yapma ihtimali en yüksek bölge olarak seçildi. Katılımcıların yüzde 32'lik kısmı, Asya, Rusya ve diğer eski Sovyetler Birliği ülkelerinin adını verirken, yüzde 11'lik kısmı, batılı özel sermaye yatırımlarını çeken birincil ülkenin Güney Amerika olacağını düşündüğünü ifade etti. 

Katılımcıların yüzde 71'i, bölgeye özel sermaye akışını hızlandırmak için, ulusal hükümetlerin, daha makul vergi teşvikleri sağlaması gerektiğini ifade ederken, yüzde 53'ü, özel sermaye yatırımlarını teşvik etmek amacıyla, hükümetlerin yabancı firmalara karşı aldığı koruyucu önlemleri azaltması gerektiği görüşünde olduğunu belirtti. 

Katılımcıların yüzde 52'si, özel sermaye yatırımları için en uygun yatırım süresinin 3-4 yıl olduğunu düşünürken, yüzde 17'lik kesim, daha kısa bir zaman çerçevesinin daha iyi olacağını, yüzde 31'lik kesim de yatırım sürelerinin 4 yıldan fazla olması gerektiğini bildirdi. 

KPMG Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Özel Sermaye Şirketleri Başkanı John Evans, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, katılımcıların özel sermayenin bu bölgeye akacağı konusunda iyimser olduklarını belirterek, "Gelişmekte olan Avrupa'da özel sermaye şirketlerinin yatırımlarının artacağı konusunda son derece iyimserim. Batı Avrupa'da toplanan fonların seviyesi ve ihalelerde söz konusu olan rekabet seviyesi yüzünden, yatırımlar doğuya kaymaya devam edecektir" dedi.