"Özelleştirmede yatırım kalemleri satılmadı"

Bakan Yıldız, elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili olarak, "Bu bir varlık satışı değil" açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile direklerin, trafoların ve diğer yatırım kalemlerinin satılmadığını belirterek, "Bu bir varlık satışı değil. 2036 yılına kadar elektrik dağıtımındaki hizmetlerin özel sektör marifetiyle yapılmasını biz şu anda özelleştirdik" dedi.

Ostim Organize Sanayi Bölgesi Sanayici, İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Özcan Ülgener ile yönetim kurulu üyelerini kabul eden Yıldız, görüşme sonrasında gazetecilerin soruları üzerine, dün gerçekleştirilen 4 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirme ihalelerini değerlendirdi.

Dağıtım sektörünün başından gelen biri olarak bu konuyu daha rahat değerlendirme imkanının bulunduğunu söyleyen Yıldız, dünkü ihaleler için Özelleştirme İdaresi Başkanlığına, Maliye Bakanlığına ve özel sektörün temsilcilerine teşekkür etti.

Konunun 2-3 açıdan incelenmesi gerektiğini kaydeden Bakan Yıldız, dünkü özelleştirmelerle beraber elektrik dağıtım hizmetlerinin yaklaşık yüzde 75'inin, yani 4'te 3'ünün özel sektör faaliyetiyle düzenleneceğini dile getirdi.

Elektrik dağıtım hizmetlerinin kamu hizmeti olduğunu, bundan sonra böyle bir kamu hizmetinin özel sektör marifetiyle yürütülmesinin özel sektör adına bir prestij aracı olduğunu gördüklerini de belirten Yıldız, bunun da çok önemli olduğunu kaydetti.

Yıldız, elektrik dağıtım özelleştirmelerinden elde edilen gelirlerin geriye dönük borçlanmada, Türkiye'nin makro büyüklüklerini rahatlatacak bir yapı içerisinde kullanılması ve aynı zamanda enerji yatırımlarında kullanılacak olmasının da önemli olduğunu bildirdi.

"Direkleri, telefonları satmıyoruz"

Elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile direkleri, trafoları ve enerjiyle alakalı diğer yatırım kalemlerinin satılmadığının vatandaş tarafından bilinmesi gerektiğini belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Dün yapılan özelleştirmeler bir varlık devri değil. Bu bir varlık satışı değil. 2036 yılına kadar elektrik dağıtımındaki hizmetlerin özel sektör marifetiyle yapılmasını biz şu anda özelleştirdik. İşletiliyor vaziyette 2036 yılında bütün bu işletmeler tekrar kamu eliyle yürütülecektir. O zamanki idareciler de mutlaka serbestleşen, liberalleşen piyasayı tekrar değerlendirip özel sektörün marifetini ön plana koyacaklardır.

Ben bu vesile ile özel sektöre bir mesaj iletmek istiyorum. Özelleştirmelerin başarılı olabilmesinin en büyük şartı bu hizmetlerin daha kaliteli verilebiliyor olmasıdır. Özel sektörün kayıp-kaçakla ilgili taahhütleri var. Bu taahhütlerle beraber kayıp-kaçak oranları azaldığı oranda tarife olumlu etkilenir. Vatandaşlarımız da olumlu etkilenir."

Yıldız, dün yapılan ihalelerde her bir bölge için 9-10 firmanın teklif vermesinin sevindirici olduğunu ve EPDK'nın düzenleyen, denetleyen ve regüle eden görevinin bundan sonra daha çok ön plana çıkacağını söyledi.

Özel sektörün elektrik dağıtımında kamuya göre daha iyi bir hizmet vereceğine inandığını ve sektörün arızalara daha çabuk cevap verebilecek bir yapıyı kurmaları gerektiğini kaydeden Enerji Bakanı, "Bir saat, 5 saat telefonla konuşmayabiliriz ama bugün yarım saatlik bir elektrik kesintisini hiçbirimiz istemeyiz. Bu, vatandaşımızın hak ettiği refah seviyesidir. O nedenle özel sektörün hizmet kalitesi konusunda daha itinalı ve daha dikkatli davranacağına inanıyorum" diye konuştu.

"Kayıp kaçaklar siyasi istismar aracı haline gelmemeli"

Türkiye'de bugün kayıp-kaçak oranı en yüksek bölgelerin Fırat ve Dicle olduğuna işaret eden Yıldız, bunun bir siyasi istismar aracı haline gelmemesi gerektiği kanaatinde bulunduğunu kaydetti.

Yıldız, "Yani referandum sürecinden dolayı özellikle tarımsal sulamada borçlarını ödemeyenlerin bu manada daha dikkatli olması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü tekrar söylüyorum, elektrikte ödenmeyen paralar havuz içinden ödenmektedir. Bu hem kul hakkıdır hem de devlet hakkıdır" dedi.

Bakan Yıldız, daha kaliteli hizmet için yatırım ihtiyaçlarının bakanlıkları tarafından sürekli takip edileceğini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir