"Özelleştirmeler Türkiye'nin yatırım cazibesinin yüksekliğini gösteriyor"

Çağlayan, 4 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirme ihalesiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün gerçekleştirilen 4 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirme ihalesiyle ilgili değerlendirmede bulunurken, "Dün yapılan ihalenin 5,7 milyar dolarlık bir rakamla sonuçlanmış olması Türkiye'nin yatırım ikliminin ve cazibesinin ne kadar yüksek olduğunun çok net bir göstergesidir" dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara'nın Çamlıdere ilçesinde temaslarını sürdürürken gazetecilerin dün yapılan elektrik dağıtım özelleştirmeleri ihaleleriyle ilgili sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, gelen tekliflerin yüksek olmasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusu üzerine Bakan Çağlayan, ihalelerde toplam 5,7 milyar dolarlık teklif verilmesinin Türkiye'nin yatırım ve üretim ikliminin, cazibesinin çok yüksek olduğunun net bir göstergesi olduğunu söyledi.

Dünyanın krizden geçtiği bir ortamda elektrik dağıtım özelleştirmelerinde 5,7 milyar dolarlık teklif gelmesinin Türkiye'nin itibarı olduğunu da belirten Çağlayan, bunun aynı zamanda Türkiye'nin ticaretinin, ekonomisinin somut bir göstergesi olduğunu da vurguladı.

Enerjinin Türkiye için son derece önemli bir konu olduğuna işaret eden Zafer Çağlayan, bu konuda dünyanın gözünün Türkiye'nin üzerinde olduğunu, önümüzdeki 10 yılda Türkiye'de 120 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapılacağını söyledi.

Türkiye'nin enerjinin her çeşidini kullanma imkanına sahip olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'de yapılan özelleştirmelere de dışarıdan ciddi manada fon destekleri geldiğini anlattı. Yapılan özelleştirmelerde bu özelleştirmeleri finanse edecek finansman kaynaklarının ve fon sahiplerinin tavrının da önemli olduğuna vurgu yapan Bakan çağlayan, "Neticede bu paralara güvenilerek, inanılarak ve Türkiye'de bugün uluslararası alanda gelmiş olduğu nokta dikkate alınarak bunlar hedefleniyor" dedi.

Çağlayan, enerji konusunun bugün Türkiye'nin en önemli meselelerinden biri olduğunu da bildirdi. Dün yapılan ihalelerde yüksek fiyatların oluşmasının sanayiciye ve vatandaşlara pahalıya mal olabileceğine ilişkin gazetelerde haberler bulunduğunun hatırlatılarak görüşlerinin sorulması üzerine de Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

"İşin ihale şartnamesi var. Bu ihale şartnamesinde sistemin nasıl yapılacağı, özelleştirildikten sonra bu sistemin nasıl olacağı ve bu konuyla ilgili bir regülatör kuruluş var, EPDK var. Dolayısıyla bunların hepsinin piyasayı düzenleyen, tanzim eden, bu konuda tüketici ve üretici arasındaki dengeyi sağlayan mevzuatı yerine getiren EPDK var. EPDK görev başında olduğu müddetçe böyle bir sıkıntı olacağı kanaatinde değilim."

Bu konularda ilginizi çekebilir