"Putin'le görüşme talebim olmadı"

Başbakan basında yer alan haberleri yalanladı; Putin'i arayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Putin'le herhangi bir randevu talebi olmadığını belirterek, "Bu haberler asılsızdır. Kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Daha açık bir ifadeyle söylüyorum, yalandır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Yargıtay Birinci Başkanı Hasan Gerçeker'i ziyaret etti. Erdoğan, Yargıtay binası önünde Yargıtay Genel Sekreteri Ahmet Ceylani Tuğrul tarafından karşılandı ve uğurlandı.

Erdoğan, yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından, Yargıtay binası önünde bekleyen basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, "Rus basınında bugün bazı haberler çıktı. Sizin Sayın Putin'i aradığınız ve Putin'in size dönüş yapmadığı yönünde. Bazı başka haberler de vardı. Türk tarafının Gürcistan'a silah sattığı ve silah temininde bulunduğu yönünde. Bu iddialarla ilgili neler söylemek istersiniz?" sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Rus basınında neyin olup olmadığını bilmiyorum. Ancak benim Sayın Putin'le herhangi bir randevu talebim olmamıştır. Bu haberler asılsızdır. Kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Daha açık bir ifadeyle söylüyorum yalandır. Hangi yazılı, görsel medya gruplarında çıkmışsa, bunlarla ilgili Başbakanlık Basın Müşavirliği de gerekli açıklamaları yaptı.

Bir diğeri ise bizler, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı ile benim Dışişleri Bakanım Ali Babacan Bey görüşmüştür. Gürcistan Dışişleri Bakanı ile görüşmüştür. Bunun yanında aynı şekilde Condolezza Rice ile görüşmesini yapmıştır. Benim de sadece olayların ikinci gününde Sayın Saakasvili ile görüşmem oldu. Ama bu silah satışları, vesaire bu tür şeyler bir defa bunlar da aslı yansıtan bir şeyler değil. Kaldı ki silah satmak noktasında da her ülke bu tür şeyleri zaten yapar. Yani bugün Rusya Federasyonu'nun da silah satışı vardır, bizim de birçok silah satışlarımız vardır. Bunlar anormal şeyler değildir. Dünyada bütün ülkeler ürettiklerini bir başka ülkelere satarlar.Bunların içinde her ülke vardır. Bizim birçok değişik ülkelere ne bileyim hafif silahlardan ağır silahlara, çeşitli zırhlı araçlara varıncaya kadar satışlarımız vardır. Biz de silahlarımızı nerelerden temin ediyoruz? Herhalde birçok ülkeden temin ediyoruz. Rusya Federasyonu'ndan da temin ediyoruz. Şimdi bunları temin etmek veya üretmek suçtur diye düşünülüyorsa bu farklı bir yanlıştır. Her ülke kendini savunmak durumundadır. Savunma için de kendisi üretemiyorsa üretenlerden bunu temin etmek, tedarik etmek durumundadır. Bunu da böyle cevaplamak durumdayım."

"Sayın Putin'i arayacağım"

 Başbakan Erdoğan, Kafkasya'daki son gelişmeleri genel olarak nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine de "Tabii bu çok kaygı verici bir durum. Bizim ilk günden itibaren yaptığımız açıklama bildiğiniz gibi ateşkesin bir an önce sağlanıp diplomatik yoldan görüşmelerin devam etmesidir. Biz bunu taraflara bildirdik, söyledik. Şu anda da ben aynı düşünceyi paylaşıyorum. Sayın Putin ile görüşmek için düşüncem var. Arayacağım kendisini. Ve kendisiyle de bu konuları görüşeceğim. Çünkü bölge hassas bir bölge. Bu bölgede şüphesiz ki barışın egemenliği için tarafların yapması gereken ateşkes ile birlikte barış için diplomasiyi geliştirmektir. Barış için diplomasinin gereği ne ise bunları yapmaktır" dedi.