"Rusya'nın uygulaması tarife dışı engeldir"

Tüzmen, Rusya'nın, Türk mallarına yönelik engellemelerine ilişkin açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Avrupa'nın lojistik merkezlerinden Rusya'ya gönderilen ürünler içinde Türk mallarına yönelik engellemeler yapılması konusunda, sadece Türkiye'den gelen ürünlere değil, Avrupa'nın lojistik merkezlerinden gelen kargoların içindeki Türk ürünlerine de zorluk çıkarıldığını bildirdi.

Tüzmen, Pekin'de Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Devlet Bakanı Tüzmen, bir gazetecinin, "Rusya'nın, Avrupa'nın lojistik merkezlerinden gelen ürünler içinde Türk mallarına yönelik engellemeler yaptığına ilişkin bilgiler alıyoruz, doğru mudur?" sorusuna yönelik olarak, "Ne yazık ki bu bilgileri biz de aldık" yanıtını verdi.

Tüzmen, Avrupa'dan gelen bu ürünlerin ayrıntılı denetime tabi tutulduğuna ve ikinci kez kontrol edildiğini vurgulayarak, "Bu ürünlerin Rusya pazarına girişi geciktiriliyor. Türkiye'de dünya markaları için üretilen ürünlerin ihracatında da sıkıntı yaşanıyor. Bu uygulamadan hem Türk ihracatçısı hem söz konusu marka hem de Rus ithalatçısı zarar görüyor. Rusya'nın uygulaması tam anlamıyla tarife dışı engeldir" dedi.

Bu sorunların çözülmesi için girişimleri sürdürdüklerini belirten Tüzmen, mütekabiliyet esasına dayalı olarak önlemlere hemen başlayacaklarını ifade etti. Tüzmen, Rusya'nın Türkiye'nin dış ticaretinde ilk sırada yer aldığına dikkat çekerek, sorunların bir an önce çözülmesini istediklerini, bu yıl 38 milyar dolar seviyesine ulaşmasını bekledikleri dış ticaret hacmini daha da artırmayı hedeflediklerini bildirdi.