"Sakın geç kalmayın, ticaret nazı kabul etmez"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinli işadamlarına, Türkiye'ye yatırım çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANGZHOU - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinli işadamlarını, "Sakın geç kalmayın, Türkiye'de yerinizi alın. Naz yapmaya da kalkmayın, çünkü ticaret nazı kabul etmez" diyerek, Türkiye'ye yatırım çağrısı yaptı.

Çağlayan, Çin'in Hangzhou kentindeki temaslarının son gününde Türk ve Çin işadamlarınca düzenlenen İş Forumu'na katıldı. Çağlayan, Forum'da Türk ekonomisi, dış ticaret ve Türkiye'deki yatırım ortamına ilişkin bir konuşma yaptı.

Son 7 yılda Türkiye'ye 85 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye geldiğini bildiren Çağlayan, Çinli işadamlarına şunları söyledi:

"Türkiye'de yerinizi alın. Türkiye üzerinden dünyaya açılmak, Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Kafkas Cumhuriyetlerine gümrüksüz geçiş yapmak istiyorsanız, Türkiye'de yatırım yapın. Uçak kalkarken kaptan pilot anons yapar. (take off pozisyonunu alın) der. Herkesin yerine geçmesini ister. Siz de gecikmeyin ve Türkiye'deki yerinizi alın. Türkiye'de yatırım yapmanız için pek çok neden var. Bize 4 saat uçuş mesafesinde olan 54 ülke var ki, dünya nüfusunun dörtte biri bu ülkelerde yaşıyor.

Yeni bir teşvik sistemini uygulamaya koyduk. Sakın geç kalmayın. Bu teşvikler belli sürelerle sınırlı teşvikler. Bu bolluğu her zaman bulamazsınız. Hemen Türkiye'ye gelin, Türkiye'de yerinizi alın. Türkiye üzerinden Avrupa'ya gümrüksüz geçeceksiniz. Yüzde 10 size kalsın. Türkiye'de hepinize yetecek kadar iş var. Türkiye üzerinden dünyanın her tarafına erişebilirsiniz. Biz de Çin ile ilişkilerimizi artıracağız. THY olarak Pekin, Şanghay gibi yerlere THY olarak her gün kargo seferi yapmak istiyoruz.

Türkiye'de yatırım yapmak için, yerinizi almak için gecikmeyin. Türkiye, sadece size açık değil. Sakın naz yapmaya kalkmayın. Ticaret naz yapmayı kabul etmez."

Müteahhitlerimiz işbirliği yapsın

Konuşmasında Türk ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çağlayan, küresel krizde ABD ve Avrupa bankaları batarken, Türkiye'de tek bir bankanın dahi zora girmediğini ifade etti. Türkiye'nin dünyada kredi notunu 2 kademe artıran tek ülke olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Türkiye'nin turizmde de büyük gelişme gösterdiğini vurguladı.

Uzakdoğuluların güneşi sevmediğini bildiğini belirten Çağlayan, ancak Türkiye'nin her türlü turizm özelliklerine sahip olduğunu dile getirdi ve Çinlileri Türkiye'yi ziyaret etmeye çağırdı.

Devlet Bakanı Çağlayan, Türk müteahhitlerinin Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yeraldığına da işaret ederek, dünyanın her yerinden bir çok ülkenin Türk müteahhitleriyle iş yapmak istediğini söyledi. Çağlayan, Çinlilere, "Gelin birinci ve ikinci ülkeler olarak müteahhitlik sektöründe de güç birliği yapalım. Üçüncü ülkelerde birlikte iş yapalım" dedi.

Bakan Çağlayan, Çinli işadamlarının kendisini günün 24 saati arayabileceğini de belirterek, "Beni istediğiniz zaman arayabilirsiniz. Gece geç saat diye düşünmeyin. Ben buradan Tokyo'ya geçiyorum. Sonra Polonya ve Türkmenistan'a gideceğim. Ardından da Afrika'ya. O yüzden saati hiç düşünmeyin ve beni arayın" diye konuştu. Devlet Bakanı, daha sonra da bürokratlardan Çinli işadamlarına kartını dağıtmalarını istedi.

Mutabakat zaptı imzaladı

Bu arada İş Forumu'ndan sonra Çağlayan'ın himayelerinde Shanghai Textile Association ile Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. Devlet Bakanı Çağlayan, Hangzhou'daki temaslarının ardından Japonya'nın başkenti Tokyo'ya hareket etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir