"Şeker sektörünü 2017'den sonra çıkmaz bekliyor"
Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, kotaların serbest bırakılması sonrası Türkiye’nin düşük maliyetli Avrupa şekeriyle rekabette zorlanacağı görüşünde
HÜLYA KESKİN - YURT HABERLERİ
Avrupa’da 3 yıl sonra şeker kotalarının kaldırılmasıyla birlikte şeker ticaretinin serbest bırakılacak olması sektörde endişe yarattı. Devletin elindeki şeker fabrikalarının özelleştirilmesi gerektiğini söyleyen Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 2017 yılına iyi hazırlanmaması halinde Avrupa’da daha düşük maliyetlerle üretilen şekerin Türkiye’de tercih edileceğini ve şeker sektörünün büyük bir darbe alacağını söyledi.
'Fabrikalar kapanacak sektör zora girecek'
Kayseri Şeker, devlete ait 25 şeker fabrikasının özelleştirilmesi halinde, üretim kapasitelerini artırarak söz konusu fabrikaları işletmeyi hedefliyor. Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “Türkiye’de şeker sektörünü ciddi bir tehlike bekliyor. 2017’de AB şeker kotalarını serbest bırakıyor. Şeker ticareti de serbestleşecek. Avrupa’ya göre bizdeki maliyetler de daha yüksek. Eğer sektör 2017’ye iyi hazırlanmazsa, Avrupa’nın ucuza ürettiği şeker Türkiye’de satılacak. Ve şeker fabrikalarımız kapanacak, sektör batma noktasına gelecek” dedi.
200 bin pancar çiftçi ailesinin geçimini bu sektörden sağladığını, sektörün resmi rakamlara yansımayan 50-60 bin çalışanı daha olduğunu anlatan Akay, çiftçilerin işlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını belirtti. Akay, “Eğer şeker sektörü batarsa Orta Anadolu’da yaşayan insan kalmaz” uyarısında bulundu.
‘Türkiye’nin şeker ihtiyacını 12-13 fabrika giderebilir’
Bu konuda hükümetin herhangi bir adım atmadığını söyleyen Akay, “Özelleştirme ile ilgili daha önce yapılan iki ihale iptal edildi. Bu fabrikaların kapasiteleri az, üretim maliyetleri yüksek. Ülkedeki şeker fiyatlarını da onlar belirliyor. Verimi ve kapasitesi düşük olan, yılda 10 gün çalışan fabrikalar var. Yüksek maliyetler nedeniyle tüketici de yüksek bedellerle şeker tüketmek zorunda kalıyor” diye konuştu.
“Eğer şeker ucuza üretilecekse, verimlilik esası dikkate alınacaksa, küçük kapasiteli fabrikaların bazılarının devre dışı kalması gerekli” açıklamasını yapan Akay, “Türkiye’de 8’i özel 33 şeker fabrikası var. Kota ve kapasite yükseltilmesi şartıyla 12-13 fabrika Türkiye’nin ihtiyacını karşılar. Türkiye, bir an önce karar vermeli, Avrupa ile arasındaki açığı kapatmalı” ifadelerini kullandı.
‘Kiralama modeli uygulanabilir’
“Bu fabrikaların başarılı çalışmalar yapan Kayseri Şeker gibi isimlerin eliyle işletilmesine izin verilmeli” diyen Akay şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu fabrikaların bir an önce devletin elinden çıkması lazım. Satış işlemi olmuyorsa, özelleştirmede farklı bir model uygulanabilir. Yetkili birimlere kapasite artırımı şartıyla kira modelini teklif ettik. Eğer kiraya verme modeli uygulanırsa Avrupa ile aramızda yaşanması ihtimal sorunun çözümü için bir adım atılmış olabilir.”
Kayseri Şeker’in 3 yılda 222 milyon lira kar ettiğini söyleyen Akay, geçen yılki net karın da 122 milyon lira olduğunu vurguladı. Ayrıca Hüseyin Akay, 3 bin kişiye istihdam sağladıklarını, bu rakamı son 3 yılda 2 bine indirdiklerini sözlerine ekledi.