"Sigara tüketimi kayıt dışına çıktı"

Philip Morris Sabancı Türkiye'de vergi zammı sonrasında sigara tüketiminin kayıt dışına kaydığını öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Philip Morris Sabancı açıklamasında, vergi zammı sonrasında sigara tüketiminin azalmaktan ziyade, kayıt altından kayıt dışına çıktığı belirtildi.

Philip Morris Sabancı tarafından, Point Otel'de düzenlenen "Tam Dumansız İstanbul" sloganıyla başlatılan sigara yasağı hakkındaki toplantıya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "vergi zammı sonrasında sigara tüketimi azalmaktan ziyade, kayıt altından kayıt dışına çıkmıştır. Kişi başı milli gelir baz alınarak yapılan kıyaslamalarda  Türkiye, vergi zammı sonrasında Avrupa'nın en pahalı sigarasını satar duruma gelmiştir" denildi.

Satın alma gücünü aşan fiyatların, kaçak ve sahte sigara ticaretini canlandırdığı öne sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kayıt altındaki bir ekonominin giderek kayıt dışına itilmesinden ciddi endişe duymaktayız. IPSOS KMG şirketinin zam öncesi ve zam sonrası dönemi kıyaslayan araştırmasında Ocak 2010'da Aralık 2009'a oranla vergi ödemeyen kaçak-sahte sigaralarda yüzde 20'lik bir artış olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra çeşitli pazar araştırmaları da sarma sigara tüketiminde 3 kat gibi ciddi artış trendi olduğunu göstermektedir."

Aşırı ve ani sigara vergi artışlarının, devletin sağlık politikası açısından da uyumlu olmadığı savunulan açıklamada, bugün pazarda artık 2-2,5 liradan başlayan fiyatlarda sahte/kaçak sigara bulunduğu, bu denli ucuz fiyatlı ürünlerin pazarda bulunmasının, 18 yaşın altındaki gençlerin de sigaraya erişimini kolaylaştırdığı görüşüne yer verildi.

Açıklamada, sahte sigaraların hangi hijyen koşullarında üretildiği ve içerisinde ne olduğunun, bunların yasaların izin verdiği zifir, nikotin, karbonmonoksit limitlerine uyup uymadığının belli olmadığı kaydedildi.

Bu ürünlerin herhangi bir kontrol, denetim ve regülasyona tabi olmadığı ifade edilen açıklamada "Hatta çoğunun üzerinde sağlık uyarısı dahi bulunmamaktadır. Sahte, kaçak gibi yasal olmayan sigara ticaretinin engellenmesine yönelik tedbirlerin alınması gerekliliğine inanıyoruz" denildi.