"Şile kazısı" davası da Ergenekon'a bağlandı
3'ü tutuklu 4 sanığın yargılandığı davanın "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesine karar verildi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - "Ergenekon" soruşturması kapsamında Şile'deki ormanlık alanda yapılan kazı sonrasında 3'ü tutuklu 4 sanık hakkında açılan davanın, "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesine karar verildi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ulaş Özel, Okan İşgör ve Hüseyin Yanç ile tutuksuz sanık polis memuru Yusuf Ethem Akbulut katıldı. Duruşmada, başka suçtan tutuklu olan müşteki Kazi Erdil de hazır edildi.
Duruşmada mahkeme heyeti başkanı Vedat Yılmazabdurahmanoğlu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, görülmekte olan davanın "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesi konusunda muvafakat verdiğini tutanağa geçirdi.
Görüşü sorulan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Uysal, davanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "Ergenekon" davası ile birleştirilmesine, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Söz alan tutuklu sanık Ulaş Özel, yaklaşık 2 yıldır cezaevinde olduğunu belirterek, sadece "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek" suçundan tutuklu bulunduğu, "örgüte üye olmak" suçlamasına ilişkin hakkında tutuklama kararı olmadığını savundu.
Özel, tutuklu kaldığı süre, kaçma şüphesinin bulunmaması ve etkin pişmanlık hükümleri de göz önüne alınarak tahliyesine karar verilmesini istedi.
Tutuklu sanıkların avukatları da söz alarak, tahliye talebinde bulundu.
Davanın, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki "Ergenekon" davasıyla bu dava arasında tam bir hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesine karar veren mahkeme heyeti, dava dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerin devamını kararlaştırdı.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlanan iddianamede, ismini vermek istemeyen bir kadının 28 Temmuz 2010'da İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne yaptığı ihbar üzerine, cezaevinden çıkan Ulaş Özel'in üvey babasının oturduğu tespit edilen eve yapılan operasyonda bir kalaşnikof tüfek, 2 şarjör, 51 kalaşnikof fişeği, MKE yapımı 3 el bombası fünye grubu, 3 el bombası gövdesi ve 1 fırlatmalı aydınlatma roketinin ele geçirildiği kaydediliyor.
İddianamede, Özel'in ifadesinde, "eski bir TİKKO silahlı terör örgütü üyesi olduğunu, örgüt üyesiyken teslim olup pişmanlık hükümlerinden yararlandığını, cezaevinde kaldığı sürede JİTEM isimli askeri kurumda çalıştığını, kendisine resmi kimlik ve silah verildiğini, kırsal alanda terör örgütüyle JİTEM adına çatışmalara girdiğini, yakalanan silahları kendisine Okan İşgör'ün verdiğini, kendisi gibi eski bir örgüt üyesi olan JİTEM görevlisi Hüseyin Yanç'ın da bundan haberi olduğunu, eski bir itirafçı olan İşgör'ün yanında çalıştığı dönemde iş yerine resmi birçok görevlinin geldiğini, kendisi ve arkadaşlarının 'Ergenekon' soruşturması kapsamında tutuklanan birçok şahısla irtibatlı olduğunu, kendisine bildirilen görev doğrultusunda polis memuru Yusuf Ethem Akbulut ile birlikte tanımadığı bir şahsı öldürmeye teşebbüs ettiklerini, fakat bu olayın başka bir hesaplaşmadan kaynaklandığını ve devletin menfaatleriyle ilgisi olmadığını anlayınca vazgeçtiğini" söylediğine yer veriliyor.
Özel'in, 2005'in sonlarına doğru devletin resmi görevlilerinin yönlendirmesiyle İstanbul'da bulunan Hüseyin Yanç ile irtibata geçerek Okan İşgör'ün iş yerine gittiği, İşgör'ün İBDA-C, Yanç'ın PKK-Kongra/Gel üyesi ve her ikisinin de itirafçı JİTEM üyesi olduğu anlatılan iddianamede, Ulaş Özel ve Hüseyin Yanç'ın, "Ergenekon terör örgütü üyesi olmak", "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet", "vahim nitelikte patlayıcı madde bulundurmak" ve "resmi evrakta sahtecilik" suçlarından toplam 33 ile 74'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Okan İşgör'ün, "Ergenekon terör örgütü üyesi olmak", "patlayıcı madde bulundurmak" ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarından toplam 25,5 ile 63 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, tutuksuz sanık Yusuf Ethem Akbulut'un da "Ergenekon terör örgütü üyesi olmak" ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarından 10,5 ile 22,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.