"Şu anda parlamentodan yeni anayasa çıkmaz"

TBMM Başkanı Şahin, bu yasama yılının sonunda seçim olacağı için yeni anayasanın parlamentodan çıkmasının zor olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUİSBURG - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yeni yasama yılı sonunda seçimlere gidileceği için şu anda parlamentodan yeni bir anayasa çıkmasının zor olduğunu söyledi.

Almanya'da Duisburg Merkez Cami'yi ziyaret eden Mehmet Ali Şahin, burada bazı Türk dernek temsilcileri ve daha sonra da milli futbolcu Nuri Şahin ile görüştü.

Şahin, düzenlediği toplantıda dernek temsilcilerinin sorularını yanıtlarken, Türkiye'de herkesin yeni bir anayasa istediğinin söylenmesi üzerine, 1982 yılından kalan anayasanın olağanüstü bir dönemin anayasası olduğunu ve bu anayasada AB süreci çerçevesinde 26 maddenin değiştirildiğini belirtti.

Şahin, "Yeni anayasanın parlamentodan şu anda çıkmasını zor görüyorum. Çünkü yeni yasama yılı 1 Ekim'de açılacak. Bu yasama yılının sonunda seçim var. Ocak, Şubat ya da Mart ayından itibaren Türkiye seçim havasına gireceği için yeni bir anayasanın parlamentodan çıkmasını zor görüyorum" diye konuştu.

Terör örgütü PKK ile görüşüldüğü şeklindeki haberlerin hiçbir şekilde doğru olmadığını, bazı çevrelerin "teröristler silahını bıraksın, asker de silah bıraksın" şeklinde konuştuğunu ifade eden Şahin, "Asker silah bırakmaz. Onun görevi vatanı korumaktır" dedi.

Türkiye'nin şu ana kadar teröre karşı mücadelede 300 milyar dolar zarar ettiğini ve sayısız şehit verdiğini kaydeden Şahin, "Bu imkanlar Türkiye'nin kalkınması için kullanılsaydı, belki bugün ekonomik açıdan en güçlü 10 ülke arasına girerdik" şeklinde konuştu.

Müzakereler sürüyor

Şahin, Duisburg Merkez Camii'nde bazı Türk dernek temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, "AB üyelerinin bazıları iç politik nedenlerle, bazı önyargılarla 35 fasıldan bir kısmını bloke ederek açılmasına mani olmuş olsalar bile Türkiye, bu konuda ciddi bir şekilde müzakereleri takip etmektedir ve bunu sürdürecektir" dedi.

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda siyasi partilerin görüş birliği içinde olduğunu ve üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini ifade eden Şahin, bu sürece yurt dışında yaşayan Türklerin de destek verdiğini ve AB ülkelerindeki bazı önyargıların kırılması için çaba harcadığını bildiğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir