"Suriye'deki gruplar arasında ayrım yapmıyoruz"

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Khurshid ile görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'deki çeşitli gruplar arasında ayrım yapmadığını vurgularken Türkiye'nin, Suriye'deki Kürtlerin geçmişte birçok rejim tarafından birçok adaletsizliğe maruz kaldıklarında haklarını her zaman savunduğuna dikkat çekti. "Türkiye, hiçbir oluşumu hiçbir mezhebi grubu tehdit olarak algılamaz" diyen Davutoğlu, "emrivakiler"e karşı çıkarak daha çok kan akmasına neden olacağı uyarısında bulundu. 

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Khurshid ile görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye ile ilgili gelişmeleri konusundaki soruları yanıtlarken Türkiye'nin Suriye'deki çeşitli gruplar arasında ayrım yapmadığını vurguladı. Davutoğlu şunları söyledi: 

"Suriye'deki bütün oluşumlar, Suriye'deki bütün gruplar, etnik, mezhep bir ayrım gözetmekszin, dini ayrım gözetmeksizin Türkiye'nin dostu. Türkiye, Suriye'ye baktığında, Irak'a baktığında, Lübnan'a baktığında ve muhataplarıyla görüştüğünde onların etnik ve mezhebi kimliğine bakmaz sadece ortak kaderi paylaştığımız dostları görür." 

Suriye'deki Kürtlerin haklarını her zaman savunduk
Davutoğlu, "Bizim özellikle Suriye'deki Kürt kardeşlerimiz ile ilgili, onların geçmişte birçok rejim tarafından birçok adaletsizliğe maruz kaldıklarında haklarını her zaman savunduk ve onların diğer Suriye vatandaşlarına eşit haklarına sahip olması konusunda ilkeli bir tutumuz oldu" dediği açıklamaları sırasında Suriye'nin "derin bir krizden geçtiği"ni, yeni çatışmalara vesile olacak girişimlerden uzak durulması gereğinin altını çizdi. 
"Öncelikli Suriye'nin bütünü ile ilgili halkın iradesini yansıtan eğilimlere ağırlık vermek lazım" diye Davutoğlu "Türkiye'nin herhangi bir gruba yönelik bir tutumu söz konusu değil" dedi. 

Emrivakiler daha fazla kan dökülmesine sebebiyet verir
Buna karşın, Davutoğlu, "emrivaki" biçimde atılabileceği bazı adımların Suriye'de "çok daha fazla gerilim çıkması, daha fazla kan dökülmesi ve bir anda iki taraflı bir çatışmanın çok taraflı bir çatışmaya dönüşmesine sebebiyet verir" uyarısını yaptı. 
"Bütün gayretimiz, Suriye'nin biran önce barışa, güvenliğe esenliğe kavuşmasıdır. Türkiye'nin başka hiçbir niyeti yok" diyen Davutoğlu "Hiçbir oluşumu hiçbir mezhebi grubu tehdit olarak algılamaz ama ilkesel olarak seçilmiş Suriye parlamentosu oluşunncaya kadar tüm tarafların tek taraflı adımlar atmaktan çekilmeleri gerektiği konusunda ilkesel bir tutumuz var" sözlerini de kullandı. 

Barzani ile temaslar sürüyor
Kürt Ulusal Konferansı'nın gelecek ay Erbil'de toplanması için yaptığı girişimlerle gündemde olan Kuzey Irak'taki Kürdistan Özerk Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bu dönemde temas kurduklarını, temasların sürdüğünü ve önümüzdeki dönemde de temasları sürdüreceklerini anlatan Davutoğlu, "Nihayet bölge hepimizin ortak bölgesi ve herkes ile Türkiye yoğun temas içinde. Bu konudaki tutumuz belli" dedi. 

Çözüm süreci dış gelişmelerden etkilenmeden yürütülmeli
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'deki "çözüm süreci"ne olası yansımalarının sorulması üzerine de "demokratik çözüm süreci" bağlamında atılan adımların Türkiye'nin iç barışa açısından "hayati önem" taşıdığını belirterek "Bunların herhangi bir dış gelişmeden etkilenmeden yürütülmesi ve kendi doğası içinde atılması gereken adımların gecikmeden atılması önem taşır" uyarısında bulundu. 
Dışarıdaki gelişmelerin Türkiye'nin sınır güvenliğini ilgilendiren boyutları itibariyle Türkiye'nin tedbirleri kendi sınır güvenliği için kendi vatandaşlarının güvenliği için almak durumda olduğunun altını çizerken "Bu konudaki tedbir almak herhangi bir gruba dönük bir tavır değil" dedi. 

Suriye ve Irak için güzel bir örnek teşkil edecek
Davutoğlu, Suriye ve Irak'taki gelişmelerin oradaki sadece Kürt değil, Arap Türkmen tüm unsarların geleceğini ilgilendirdiğini vurgularken de Türkiye'nin tüm hakların yana yana yaşadıkları "yeni bir bölge düzeni"nin kurulmasını arzuladığını ortaya koydu. Davutoğlu şunları söyledi: 
"Burada Türkiye'deki ‘çözüm süreci' öyle barışçıl yeni bir bölge düzeni için çok güzel bir örnek teşkil edecek. Hepimiz bu çözüm sürecini daha ileriyi aşamalara götürülmesi için yönünde ellimizden geleni yapmalıyız ve dışarıdaki gelişmelerin bunu herhangi olumsuz biçimde etkilemesine de izin vermeliyiz. İnşallah bu noktada istediğimiz düzeyde adımlar atılırsa zaten Suriye ve Irak için de güzel örnekler teşkil edecek." 

Türkiye, Küresel topluluğun çok önemli bir üyesi
Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Khurshid, bir soruyu yanıtlarken BM sisteminin reform ihtiyacının olduğunu, bu konuda bir uzlaşının sağlanması için hangi yolun izleyebileceği konusunu birçok ülkenin görüştüğünü belirtti. Türkiye'nin "küresel topluğun çok önemli bir üyesi" olduğunu söyleyen Konuk Bakanı, "Bu noktada reformlara ne gibi bir katkıda bulunabileceğini konuştuklarını söyledi.