"Suriye'nin kuzeyindeki durumu abartmayın!"

Murat Karayılan Suriye'nin kuzeyine ilişkin "Nasıl Cerablus'ta, Mimbic'de, Til Ebyad'da iktidar güçleri zayıfladı, halk ve oradaki örgütler iktidara el koydular. Kendilerine göre bir sistem kurdular. Aynı şeyi Kürtler de yaptılar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – PKK yöneticisi Murat Karayılan, Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelerin basın ve iktidar tarafından fazla abartıldığını savundu. Karayılan bu konudaki görüşünü, " ‘Orada Kürtler kendi kendilerini yönetiyor; yönetime el koydular, kendilerini yönetir hale geldiler, bir sistem kurmak istiyorlar' diye feryat koparmanın ne anlamı vardır. Bu ancak ve ancak düşmanlıkla izah edilebilir. Yok efendim, ‘orada PYD'nin iktidarı varmış.' İyi de PYD zaten orada halk gücüdür; tabanı en geniş olan bir örgüttür. Fırsat doğmuş, halk bu fırsatı değerlendirerek kendini iktidar haline getirmiş, kendi kendini yönetir hale gelmiş; dolayısıyla orada da Suriye'nin diğer bazı kentlerinde olduğu gibi doğal bir gelişim seyri yaşanmıştır" sözleriyle açıkladı. 

Abartmayın!
ANF'ye konuşan Karayılan, Suriye'nin kuzeyindeki durumun Türk medyası ve hükümeti tarafından çok abartıldığını öne sürerken, iktidarın silahlı gruplara destek verdiğini iddia etti. 
Karayılan Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeleri değerlendirirken buradaki durumun çok abartıldığını, abartmanın hükümet, basın ve yine bazı marjinal Kürt grupları tarafından yapıldığını belirtti. 
"Hâlbuki tüm Suriye'deki gelişmelerle bağlantılı bir biçimde orada bulunan üç Kürt bölgesindeki gelişmeler de, komşuları olan Suriye kentlerindeki gelişmelerle aynı paralelde" diyen Karayılan, görüşlerini şöyle savundu. 
"Yani orada farklı bir şey yoktur. Nasıl? İşte diyelim Cerablus'ta, Mimbic'de, Til Ebyad'da iktidar güçleri zayıfladı, halk ve oradaki örgütler iktidara el koydular. Kendilerine göre bir sistem kurdular. Aynı şeyi Kürtler de yaptılar; çünkü sağında solunda yapıldı, onlar da aynı şeyi yaptılar. Ama buna karşılık olarak ‘orada Kürtler kendi kendilerini yönetiyor; yönetime el koydular, kendilerini yönetir hale geldiler, bir sistem kurmak istiyorlar' diyerek feryat koparmanın ne anlamı vardır. Bu ancak ve ancak düşmanlıkla izah edilebilir. Yok efendim, ‘orada PYD'nin iktidarı varmış.' İyi de PYD zaten orada halk gücüdür; tabanı en geniş olan bir örgüttür. Fırsat doğmuş, halk bu fırsatı değerlendirerek kendini iktidar haline getirmiş, kendi kendini yönetir hale gelmiş; dolayısıyla orada da Suriye'nin diğer bazı kentlerinde olduğu gibi doğal bir gelişim seyri yaşanmıştır. Ama bunu özellikle bazı marjinal-hain Kürtler ile Türk devleti çok abarttılar. Hatta ABD ve Avrupa'ya çok farklı raporlar sunarak 'buralarda çok anormal bir durum oluyor' gibi bir hava vermek istediler. Halbuki öyle değil." 

"Kürt iktidarlaşması önlenmek isteniyor"
Mevcut durumda Suriye'nin kuzeyi etrafında bir kuşatma ve ambargo geliştirilmek istendiğini savunan Karayılan, Irak'ın kuzeyindeki yönetimin de Suriye'deki bölgeye ambargo uyguladığını belirterek, "El Nusra'nın yürüttüğü bu saldırılar Rojava'daki Kürt iktidarlaşmasını boğmaya dönük bir plan çerçevesinde geliştirilen saldırılardır" dedi. 
Karayılan Salih Müslim'in tekrar Türkiye'de olduğunu hatırlatırken "Eğer Türkiye bu konuda mevcut politikasını değiştirir, birinci görüşmedeki gibi politik yaklaşarak havuç-sopa politikasını yürütmezse, gerçekten Kürtlere düşmanlık yapmaktan vazgeçerse, Rojava'daki bu çatışma 2 gün içinde durur. Tabii Türkiye'de böyle bir fikir değişikliği yaşanırsa, bunun aynı zamanda Kuzey'deki sürecin de ilerlemesinde de rolü olur." 

PKK Rojava'yı üs yapmaz
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı dostlarına, "PKK, Rojava'yı üs haline dönüştürmek ve oraya dayanarak bildiğini okumak istiyor" dediğini iddia eden Karayılan bu sözlere de şöyle itiraz etti: 
"Bu doğru bir tespit değildir. Bir kere PKK oraya dayanamaz. Oranın ne coğrafik yapısı, ne de nüfus yoğunluğu PKK'nin mücadelesini göğüsleyecek bir alan değildir. Üç parça halinde genellikle ova olan bu zemine PKK dayanıp ne yapacak ki! Biz biliyoruz ki bu daracık bölgeler bizim ağırlığımızın altından kalkamaz. Sadece Rojava'nın coğrafyası düz ova değil, aynı zamanda onun karşısındaki Kuzey Kürdistan bölgeleri de gerillanın her türlü hareket tarzına elverişli olmayan düz alanlardır... biz hiçbir zaman Rojava'yı sömürgecilikle bir hesaplaşma yeri olarak düşünmedik, böyle bir tasarıya sahip olmadık. Rojava ancak mücadelemize destek sunabilir. Yoksa bir dayanak yeri olmasına koşulları uygun değildir. Belli ki yanlış bilgilendirmeler ve raporlaşmalar söz konusudur."