"Suriye’deki trajediye sessiz kalınmamalı"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye’deki krizi çözmek için uluslararası toplumun artık Suriye halkının trajedisi karşısında sessiz kalmamalı çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HARRAN/ŞANLIURFA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki krizi çözmek üzere 22 Ocak'ta yapılacak Cenevre II konferansı öncesinde Şanlıurfa'da Suriye'nin komşularının katılımıyla düzenlenen konferansta uluslararası topluma artık Suriye halkının trajedisi karşısında sessiz kalınmaması çağrısında bulundu.

Şanlıurfa'daki Harran konteynır kentinde düzenlenen "Suriye'de insani durum" konulu konferansa Davutoğlu'nun yanı sıra, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin yanı sıra Ürdün, Lübnan ve Mısır'dan da yetkililer katılıyor.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Davutoğlu, "Üç senedir bir halk her türlü baskı ve zulümle karşı karşıya ve belki de 20. yüzyılın en büyük trajedileriyle kıyaslanacak şekilde (Suriye halkının) 21. yüzyılın ilk büyük insani trajedisini yaşadığına tanık oluyoruz" dedi ve 22 Ocak'ta yapılacak Cenevre II konferansı öncesinde uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.

"Cenevre II toplantısının hemen öncesinde Harran'da bir araya gelmemiz aslında uluslararası topluma ve insanlığa bir çağrıdır temelde. Bu çağrı da 'artık yeter' çağrısı. Kadınların, çocukların, yaşlıların, çaresizlerin bu ızdırabı karşısında bu insani trajedi karşısında sessiz kalmayalım."

Suriye'deki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 700,000'i aşmış durumda. Bu mültecilerin bir kısmı Türkiye'nin kurduğu çadır kentlerde yaşarken, büyük bölümü ise Türkiye'nin farklı kentlerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Davutoğlu konuşmasında Suriye halkına da seslenerek, "Kim ne yaparsa yapsın, kim ne kadar sessiz kalırsa kalsın bizler sizin acınıza sessiz kalmayacağız. Elimizden gelen bütün imkanla sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz. Ülkelerimiz, şehirlerimiz, evlerimiz size sonuna kadar açıktır, çünkü kalbimiz size açıktır" dedi.

Guterres: Siyasi çözüm gerekli

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise konuşmasında, artık Suriye halkının sorunlarının çözümü için "siyasi bir çözüm" bulunması gerektiğini belirtti.

"Benim görevim gereği tarafsız, bağımsız olmam gerekiyor, ancak bu sorunun insani bir çözümünün olmadığı da ortada" diyen Guterres şöyle devam etti:

"Sorunun siyasi bir çözümü var, bu nedenle de Cenevre II'de bir araya geleceklere açık bir mesaj göndermek çok önemli. Artık akan bu kanı durdurmak ve bu soruna siyasi bir çözüm bulmak gerekli. Suriye halkının ihtiyacı olan şey barış ve evlerine geri dönebilme olasılığına sahip olmak."

İsviçre'nin Montrö kentinde 22 Ocak'ta toplanacak Cenevre II konferansında Suriye'de barışçıl bir geçiş sürecinin sağlanabilmesi için Suriye rejimi ve muhalifler arasında görüşmeler yapılması öngörülüyor.

Uluslararası topluma Suriyeli mültecilerin yükünü taşıma sorumluluğunun sadece komşu ülkelerde olmadığını da hatırlatan Guterres, tüm ülkelerin sınırlarını Suriyeli mültecilere açması çağrısında da bulundu.

Guterres, "Tüm sınırlar Suriyeli mültecilere açılmalı ve uluslararası toplum mülteciler konusunda gerçek bir yük paylaşımına gitmeli. Çünkü bu mesele sadece bir insani felaket değil aynı zamanda dünya barışı ve güvenliği için de büyük bir tehdit" dedi.