"Terörün ardında uluslararası güçler var"

Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Amasya'da TOKİ tarafından yaptırılan TOKİ İlköğretim Okulu açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

AMASYA  -Amasya'nın Merzifon ilçesine gelen Çiçek, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Trafo Mahallesi'nde yaptırılan 512 konutun anahtar teslimi ve TOKİ İlköğretim Okulu, camisi ve alışveriş merkezinin açılış töreninde teröre değindi.

Devlet Bakanı Cemil Çiçek, ''Bizce, Türkiye'de terör denilen olgu, sadece devletimizin uğraştığı bir avuç dağa çıkarılmış insandan ibaret değildir, bunun arkasında uluslararası güçler var'' dedi.

Cemil Çiçek, açılışta, artık Türkiye'nin her tarafında sadece temel atmadıklarını, açılışlar da yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin bir şantiye haline geldiğini anlatan Çiçek, ''Türkiye, son 6 yılda dünyada en hızlı büyüyen birkaç ülkeden biridir. Ortalama yüzde 7 civarında büyüyor. Türkiye büyüdükçe kimlerin ayağına basıyorsak, onların da Türkiye'ye karşı tavır alması gecikmiyor. Burada söylemek istediğim terör konusudur'' dedi.

Türkiye gelişip güçlendikçe bazı hesaplar bozuluyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün Van'da bulunduğunu, yarın da Hakkari'ye gideceğini söyleyen Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin bu bölgesinde zaman zaman hepimizi üzen sıkıntılar meydana geliyor. Türkiye gelişip güçlendikçe bir kısım uluslararası güçlerin hesabı bozuluyor. Dengesi bozuluyor. Dengesi bozulanlar da ''acaba Türkiye'nin kalkınmasını, ilerlemesini nasıl durdurabiliriz'' diye düşünüyorlar. Bugün dünyada bulunan engelleme metodunun adı, terördür. Terör yoluyla bir ülkeyi istikrarsız kılabilirsiniz, kargaşa meydana getirebilirsiniz. Yatırımlarını aksatabilirsiniz. Huzursuzluk olunca ülkede yatırım ve gelişme olmaz. Onun için bizce, Türkiye'de terör denilen olgu sadece devletimizin uğraştığı bir avuç dağa çıkarılmış insandan ibaret değildir, bunun arkasında uluslararası güçler var. Biz bunların kimler olduğunu biliyoruz.''

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dağa çıkmış bir avuç eşkıya ile değil, onun arkasındaki uluslararası güçlerle uğraştığını ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

''Tabiri caizse yedi düvelle uğraşıyoruz. Bunun iyi bilinmesi lazımdır. Bugün terör örgütünün üçte biri Türk vatandaşı değildir. Kimisi sünnetli, kimi sünnetsiz, kimi Suriyeli, Kimi Avrupa'dan Suriye'den gitmiş, kimisi de Türkiye'den kandırılmış insanlarla beraber, beynelmilel güçler, bunları kullanıyor. Türkiye'nin gelişmesini engellemeye çalışıyor.''

GAP'ın önemi büyük

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, 1984 tarihinin çok önemli olduğunu, bu dönemde Türkiye'nin GAP'ı yürüttüğünü anlatarak, bu projenin Türkiye'yi ikiye katlayacak yatırımların adı olduğunu söyledi.

Sırf terör sebebiyle Türkiye'nin hesaplanabilir kaybının asgari 300 milyar dolar olduğunu kaydeden Bakan Çiçek, dolaylı olumsuzluklar hesaplandığında ise kaybın 1 trilyon doları bulduğunu vurguladı.

GAP'ın toplam maliyetinin 32 milyar dolar olduğunu anımsatan Cemil Çiçek, ''Eğer Türkiye bu terör belasıyla karşı karşıya olmasaydı, Türkiye 10 tane GAP'ı çoktan bitirmişti. Eğer siz kaynağınızın önemli bir kısmını ülkenin güvenliğine harcamak zorunda kalıyorsanız, bu sizi uluslararası yarışta geri bırakır. İşte terör Türkiye'yi uluslararası yarışta geri bırakmak için yapılan fitnenin, fesadın adıdır'' dedi.

Türkiye'nin bugün terörle mücadelede çok iyi bir nokta olduğunun altını çizen Çiçek, ''Türkiye bunları aşacak. Aşmak mecburiyetindedir. Türkiye'nin meselesini Ankara'da konuşarak çözemeyiz. Türkiye'nin meselesini 5 yıldızlı otellerin salonlarında tartışarak çözemeyiz. Türkiye'nin meselesini Merzifon'da, Van'da, Hakkari'de konuşarak çözeriz. Çünkü gidemediğin yer senin olmaz'' diye konuştu.