"Türk bayrağının olmamasını nefretle kınıyorum"

İçişleri Bakanı Güler: "Diyarbakır'da gerçekleştirilen nevruz etkinlikte Türk bayrağı olmamasını ben de buradan nefretle kınıyorum. Türk bayrağının orada olmaması bir büyük eksikliktir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - İçişleri Bakanı Muammer Güler, Diyarbakır'daki nevruz etkinliğinde Türk bayrağının olmamasını nefretle kınadığını belirterek, "Türk bayrağının orada olmaması bir büyük eksikliktir" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda hükümet adına söz alan Güler, Nevruz Bayramı'nı kutladı.
 
Güler, Nevruz Bayramı'nın Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar uzanan geniş bir coğrafyada, baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin sembolü olarak kutlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu bayram, millet olarak binlerce yıldır, nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar yaşatılan en önemli ortak kültürel değerlerimizdendir. Bugün, dostluk ve kardeşliğin evrensel dilini yücelterek, şiddet ve nefretin dilini de bir kenara bırakarak, nevruzun huzur ve neşe içinde bir bayram havasında kutlanması, hepimizin ortak temennisidir.
 
Nevruz ile ilgili olarak 13 Mart'tan bu yana, yurdun çeşitli yörelerinde 46 ilimiz ve bağlı ilçelerinde yaklaşık 190 eylem ve etkinlik düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerin bir kısmı siyasi partilerin, bir kısmı da oluşturulan tertip heyetlerinin müracaatı üzerine valiliklerce verilen izin çerçevesinde yapılmıştır. Nevruzu provoke etmek isteyen, başka amaçlarla kullanmak isteyenlerle de 9-20 Mart tarihleri arasında önleyici kolluk faaliyetleri olarak yapılan çalışmalar neticesinde, 16 ilimizde 107'ye yakın illegal nitelikli el yapımı patlayıcı atma, molotof atma, araç yakma, güvenlik güçlerine taşlı sopalı eylem gibi faaliyetler de önlenmeye çalışılmıştır. Failleri yakalanmışmış ve adli mercilere sevk edilmiştir. Bu olaylar sırasında 7 kişi yaralanmış, 7 güvenlik görevlisi de hafif şekilde yaralanmıştır."
 
MHP'li milletvekillerinin Diyarbakır'daki etkinlikte Türk bayrağı bulunmaması yönündeki söz atmaları üzerine Güler, şöyle devam etti:
"Şunu özellikle belirtiyorum; bugün Diyarbakır'da gerçekleştirilen nevruz etkinliği 7 kişilik bir tertip komitesi tarafından gerçekleştirildi. Burada Türk bayrağı olmamasını ben de buradan nefretle kınıyorum. Türk bayrağının orada olmaması bir büyük eksikliktir. Ben de kınıyorum.
 
Elbette ki Terörle Mücadele Kanunu'nda bununla ilgili hükümler var. Bu kanunun 4. ve 7. maddelerinde Türk Ceza Kanunu'nun 215. maddesinde, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 23. maddesinde yer alan aykırılıklar tespit edildiğinde, adli mercilere teslim edilecektir. Bu konudaki yetki ve sorumluluk adli mercilerindir, ancak bizim tespitlerimiz vardır. Bu tespitlerimiz adli mercilere teslim edilecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.
 
Gündemde hangi süreç olursa olsun, terörle mücadele kesintisiz sürecektir. Bizim, çözüm sürecinden anladığımız, birilerinin şartlı beklentilerini karşılamak değil, milli birlik ve kardeşlik projesi içerisinde herkesi kucaklayan, ülkede huzur ve güvenliğin tesisini amaçlayan bir ortamı oluşturmaktır."