"Türkiye daha az motorin ithal edecek"

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Müdürü İlter, motorin eksikliğini tamamlayacak 2 milyar dolarlık yatırıma başladıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Müdürü Mesut İlter, Türkiye'de benzin ve fuel oilde kapasite fazlası bulunduğunu, motorinde ise üretimin yetmediğini belirterek bu ihtiyaca yanıt vermek üzere İzmit rafinerisinde 2 milyar dolarlık bir yatırımın yapıldığını, 2013'de bu eksikliği gidereceklerini söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Toplantısı'nda konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, uygulanan ekonomik modelin üretimi değil ithalatı desteklediğini savunarak, "Bugün TÜPRAŞ'ın dahi kapasitesinin yüzde 70'ini kullandığı, birçok ürünü ithal etmeyi tercih ettiği söyleniyor. İthalatın cazibesinden mi ithal ediyor? Bir gün ithal edilmeyen ne kalacak, bu ülkede kim üretecek merak ediyoruz" dedi.

Bu sözler üzerine konuşma yapan TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Müdürü Mesut İlter, petrol fiyatlarının düşüşüyle krizden en fazla etkilenen sektörler arasına giren akaryakıt sektöründe motorin talebi artarken benzin ve fuel oilde talebin düştüğünü söyledi.

İthal edilen petrolün içindeki motorin, fuel oil ve benzin oranının belli olduğunu, talebe göre üretimi ayarlama imkanına sahip olamadıklarını dile getiren İlter, TÜPRAŞ'ın özelleşmiş olmasına rağmen halen kamu görevini sürdürdüğünü kaydetti.

İlter, "Bu bilinçle 2008 yılının 4 aylık döneminde 620 milyon dolar zarar ederek üretimi aksatmadan sürdürdük. Bunlar pek açıklanmıyor. Şirketimizin Onursal Başkanı Rahmi Koç bey, 'Bu ülkede yakıt sıkıntısı olmayacak' talimatı vermiştir. Ne pahasına olursa olsun bunu yerine getiriyoruz" dedi.

TÜPRAŞ'ın üretemediği motorini ithal ederken fazladan ürettiği fuel oil ve benzini ihraç ederek dengeyi bulmaya çalıştığını dile getiren İlter, motorinde talebe yanıt verebilmek için yeni bir yatırım kararı aldıklarını söyledi.

İlter, "Motorin eksiğini tamamlayacak 2 milyar dolarlık yatırım için çalışmalara başladık. İzmit Rafinerisi'nde 2013 yılı sonunda devreye girmek üzere fuel oili motorine çevirecek ünitelerin yapımı çalışmasına başlandı. O zaman Türkiye daha az motorin ithal eder hale gelecek" diye konuştu.

Mesut İlter, benzinde yıllık 1.5 milyon ton kapasite fazlasının bulunduğunu söylediği sırada bazı meclis üyelerinin "ucuzlatın o zaman" sözlerine üzerine, "Ucuzlatın demek güzel. Ama TÜPRAŞ'ın fiyat belirlemesinde Petrol Kanunu ile belirlenmiş kurallar var. Bunun dışına çıkamayız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir