"Türkiye ekonomisi için kahin olmaya gerek yok"

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay: Türk ekonomisinin daha kırılgan bir görüntü çizeceğini öngörmek için kâhin olmaya gerek yoktur.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay, hükümetle Türk-İş arasında imzalanan toplu sözleşmenin mürekkebi kurumadan, Hükümetle Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeyi eleştirmek için Türkçe'nin kiyafetsiz kaldığını vurgulayarak, "Türk ekonomisinin daha kırılgan bir görüntü çizeceğini öngörmek için kâhin olmaya gerek yoktur" dedi. 

Pek çok siyasi ve ekonomik riski bünyesinde barındıran 2014 yılında memura ve emekliye enflasyon farkı ödemesinin yapılmayacağının da dikkate alındığında 2014 yılında memur ve emeklinin dramını tasavvur etmenin bile imkânsız olacağını vurgulayan Akay yaptığı açıklamada, "2 hafta önce Hükümetle TÜRK-İŞ arasında imzalanan toplu sözleşenin mürekkebi kurumadan Hükümetle Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeyi eleştirmek için Türkçe kifayetsiz kalmaktadır" ifadelerine yer verdi. 

Oransal artış ve enflasyon farkı iktidara ikram edildi
Hükümete ve Başbakan'a; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu arasında 7 Ağustos 2013 tarihinde imzalanan mutabakatın yok hükmünde sayılması için çağrıda bulundu. Memur-Sen'in 2014 Yılı için imzaladığı toplu sözleşmede 123 Lira iyileştirme yapıldığını, oransal artış ve enflasyon farkının iktidara ikram edildiğini vurgulayan Akay şunları kaydetti: 
"Memur-Sen Genel Başkanı, 2014 ve 2015 yılı için yüzde 6+6 oransal artış ve 2014 yılı için 250 Lira seyyanen brüt artış talebiyle masaya oturmuş, Hükümetin 6 Ağustos'ta seyyanen brüt 100 Lira veya yüzde 3+3 önerisini "sokağa davet" olarak kamuoyuna açıklamıştı. Memur-Sen Genel Başkanının yaptığı açıklama memur ve emekli kitlesini umutlu bir bekleyişe sevk ettiği esnada seyyanen brüt 175 Liraya evet demesi hayal kırıklığına dönüşmüştür." 

Sendikacılığın tarihinde kraldan fazla kralcı olmak yok
Sendikacılığın tarihinde, iktidarla sendika yöneticileri arasında siyasi, ideolojik ve sosyolojik birlikteliklere rastlamanın mümkün olduğunu belirten Akay, "Sendikacılığın tarihinde hükümeti, hükümetten fazla düşünmek" ve "Kraldan fazla kralcı olmak" yoktur. Ayrıca adında "adalet" yazan bir iktidarın yandaş ve kapıkulu olarak gördüğü sendikaya kaş çatarak, parmak sallayarak, bileğini bükerek günlük geçimde acze düşen memurun, emeklinin, dul ve yetimin sofrasına el uzatması ahlaki ve vicdani değildir" dedi. Ortadoğu'da yaşanan istikrarsızlığı ve savaş korkusunu, Euro bölgesinde derinleşen ekonomik krizi, küresel ekonomideki belirsizlikler dikkate alındığında Türk Ekonomisinin hangi mecraya sürükleneceğinin meçhul olduğunu dile getiren Akay açıklamasının sonunda; "2014 yılında Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerin de etkisiyle Türk Ekonomisinin daha kırılgan bir görüntü çizeceğini öngörmek için kâhin olmaya gerek yoktur. 2014 yılının memur, emekli, dul ve yetim başta olmak üzere dar ve sabit gelirliler için çetin geçeceği aşikârdır. Bu nedenle Hükümetle Memur-Sen arasında 7 Ağustos'ta imzalanan toplu sözleşme yok hükmünde sayılmalıdır" ifadelerine yer verdi.