"Türkiye, enerji transfer ülkesi haline geldi"

Bakan Ergün, "Katar 1. Türk Ürünleri Sergisi" açılışında Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin çok geliştiğini anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DOHA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin enerji ülkesi olmadığını ancak enerji transfer ülkesi haline geldiğini belirterek, "Katar doğal gazını, petrol ve doğal gaz dağıtımında önemli bir üst haline gelen Türkiye'den dünya pazarlarına dağıtmak istiyoruz" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen "Katar 1. Türk Ürünleri Sergisi" açılışından önce düzenlenen basın toplantısında Ergün, Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin son 5-6 yılda önce siyasi sonra da ekonomik düzlemde çok geliştiğini anlattı.

Türkiye ve Katar'ın dünyadaki gelişmelere çok yakın bakan iki ülke olduğunu dile getiren Ergün, Türkiye'nin uluslararası gelişmelerde aktif rol oynayan bir ülke konumunda olduğunu, Katar'ın da son dönemde uluslararası gelişmelerde söz sahibi olmaya başladığını, Orta Doğu ve Afrika'daki bazı gelişmelerde Katar'ın rol aldığının görüldüğünü belirtti.

Katar'ın sadece ekonomik gelişmelerin değil bazı siyasi gelişmelerin de önemli bir merkezi olma yolunda ilerlediğine dikkat çeken Bakan Ergün, Türkiye'nin de uluslararası arenada önemli roller üstlendiğini ifade ederek, İstanbul'da devam eden IMF ve Dünya Bankası toplantılarını örnek gösterdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 1,3 milyar seviyelerinde olduğunu, ancak bu düzeyin yeterli olmadığını aktaran Bakan Ergün, "İki ülkenin çok daha fazla potansiyeli var. Türkiye ile Katar arasındaki ikili ilişkiler daha da geliştikçe bu potansiyel ortaya çıkacaktır. Türkiye ile Katar arasında enerji, gıda, su, inşaat, altyapı, makine, elektrik aletleri gibi alanlarda yakın ilişkiler kurulabilir. Bunun yanında sağlık ve eğitim alanlarında da yakın ilişkiler içerisinde olabiliriz. Bu fuar bu iş birliklerinin geliştirilmesi açısından çok büyük yarar sağlayacaktır" diye konuştu.

Yalçıntaş: En büyük fuar

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da Katar 1. İhraç Ürünleri Fuarının İTO'nun 127 yıllık tarihinde yurt dışında düzenlediği en büyük fuar olduğunu bildirdi.

Yalçıntaş, Katar'a 2006 yılında ilk defa geldiklerini, o zaman katılan iş adamı sayısının 80 olduğunu, bu sayının ise şimdi 200'leri bulduğunu belirtti.

Murat Yalçıntaş, fuarın, sadece Türkiye ile Katar arasındaki ticaret hacmini geliştirme fuarı olmadığını, iki ülke arasındaki dostluğu, tarihi ve kültürel ilişkileri daha da ileriye götürmeyi sağlayacağını ifade etti.

Fuarın Katar'da yapılan en büyük fuar olduğuna dikkat çeken Yalçıntaş, bu fuarla Türkiye-Katar arasındaki ilişkilerin daha da ileriye götürüleceğini söyledi.

Yalçıntaş, 2006 yılında İTO ile Katar Ticaret Odası arasında bir anlaşma imzalandığını anımsatarak, yarın da Türkiye Odalar ve Borsalar birliği (TOBB) ile Katar Ticaret Odası arasında yeni bir iş birliği anlaşmasının imzalanacağını duyurdu.