"Türkiye, girişimci sayısını artırmalı"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye, 5,2 milyon işsizine iş bulacaksa, bunun yolu da girişimci sayısını arttırmaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye, eğer zengin olmak istiyorsa, 5,2 milyon işsizine iş bulacaksa, bunun yolu da girişimci sayısını arttırmaktır" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Zonguldak'ta Emirgan Otel'de düzenlenen 2009 yılı gelir ve kurumlar vergisi plaket töreninde, konuşmasına başlamadan önce İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Harun Demir ile İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay'ı ön tarafa oturmaya çağırarak, " Bir tek benim koltuğa oturmayın, diğer her tarafa oturabilirsin" diye espri yaptı.

"Koltuğunu biri kapar" düşüncesiyle kimseyi oturtmadığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin en demokratik kurumuyuz. İki dönemden fazla hiç kimse oda başkanı ve odalar birliği başkanlığı yapamayacak. Bu bizim demokrasiye olan bağlılığımızın göstergesidir.

Türkiye, eğer zengin olmak istiyorsa, 5,2 milyon işsizine iş bulacaksa, bunun yolu da girişimci sayısını arttırmaktır. Japonya'nın nüfusu 120 küsur milyon ama 6 milyon 200 bin girişimcisi var. Türkiye'nin nüfusu 72 milyon toplam girişimci sayısı 1 milyon 300 bindir. Japonya niye zengin, bundan daha iyi gösteren rakam olamaz. Neredeyse Türkiye'nin nüfusunun yarısı, 36 milyon kişi 28 yaş üstünde. Her 6 kişiden 1'i işsiz. Tek çare girişimci sayısını arttırmak."

"36 milyon kadın görmezden geliniyor"

Hisarcıklıoğlu, büyüklerin kendilerini yetiştirirken israfın haram olduğunu söylediğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"İsraf haramsa, Türkiye'nin nüfusunun 36 milyonu erkek, 36 milyonu da kadın. 36 milyon kadını niye görmezden geliyoruz? 36 milyon erkekten çıkarttığımız girişimci sayısı 1 milyon 220 bin, diğer 36 milyon kadından çıkarttığımız girişimci sayısı sadece 80 bindir. Bütün dünya ortalamasında kadınların iş hayatına katılma oranı yüzde 44, Avrupa'da yüzde 62, bizde yüzde 25'tir. Girişimcilik oranı ise sadece yüzde 7'dir. Kadınlara destek olmak lazım.

İkinci israf ettiğimiz yer de gençler. Türkiye nüfusunun yüzde 50'si 28 yaş altında. Müthiş bir dinamizm. Önümüzdeki dönem bilişim sektörü revaçta. Bu sektörle uğraşacak nüfusun yaş ortalaması 30'un altında olmalıdır. Türkiye'de 28 yaş altında da 36 milyon nüfus var. Müthiş bir dinamizm."

Filyos Projesi

Kentte hayata geçirilmesi planlanan Filyos Projesi'nin Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit zamanına kadar gittiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Yaşadığımız coğrafya her bakımdan müthiş, her tarafında nimet var. Filyos'a yatırımcı da hazır. İnşallah şu mevzuat ve bürokrasiyi de çözersek, proje Türkiye'ye katkı sağlayacaktır. Sakın yılmayın, yıldığınız an golü yersiniz. Filyos için bildiğimiz kadarıyla 13 firma, 12 milyar dolar kaynak ayırmıştır. Müthiş bir şey bu. Türkiye'nin derdi olması lazım. Türkiye İstatistik Kurumu, 'Her 50 bin dolarlık yatırıma 1 istihdam' diyor. Burada 60 bin kişiye istihdam var. Ailelerle birlikte 240 bin kişinin kurtuluşu demektir. Bu Türkiye'nin zenginliğidir."

Kayıt dışı ekonomi

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de en çok kayıt dışı ekonomiye kendisinin karşı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye zengin olacaksa kayıt dışı ekonomiyi bitirmemiz lazım. İki sihirli sözcük var, kaliteli demokrasi ve güçlü ekonomidir. Bu ikisinin olabilmesi için kayıt dışı ekonomiyi bitirmemiz şart. Kayıt dışı ekonomi nasıl bitecek? Sistemin yenilenmesi gerekir. Kayıtlı ekonomiyi en fazla sizin istiyor olmanız lazım. Korkacağımız bir şey yok. Kafayı yastığa koyduğumuzda rahat uyumamız lazım" diye konuştu.

Bu sırada töreni izleyen iş adamlarından birisinin "devlete vergisini doğru ödeyen işletme ya 2 ya da 4 yılda iflas eder" demesi üzerine Hisarcıklıoğlu, "Doğru söylüyor. O yüzden sistemin değiştirilmesi gerekli" dedi.

Hisarcıklıoğlu, 2023'te Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'nin dünyanını ilk 10 büyük ekonomisi arasında olacağına inandığını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir